BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megújuló energiáról tárgyaltak

A megújuló energia szektor különböző területein tevékenykedő hazai és külföldi szakembereket, üzletembereket ültetett egy asztalhoz ma az ITD Hungary és az Enterprise Europe Network Budapesten. Az ügynökség az ÖKOTECH kiállítás keretében rendeztek üzletember-találkozót.

Az ÖKOTECH keretében megtartott szakosított rendezvényen a biomasszával, a szoláris energiával, a hulladékok és a geotermikus energia hasznosításával kapcsolatos üzleti lehetőségek kerültek terítékre. Az Enterprise Europe Network első magyarországi bróker rendezvényén 70 vállalkozás vett részt. A legtöbb külföldi résztvevő Szlovákiából és Lengyelországból jött, de a tengerentúl is képviseltette magát: két cég Bangladesből érkezett a rendezvényre.



Európa energiafüggősége, a készletek kimerülése, a kitermelés drágulása, a hosszabb távon érzékelhető környezetszennyezés, valamint a hulladékok növekvő mennyisége mind-mind veszélyt jelentenek. Mindez pedig szükségszerűvé teszi a megújuló energiák fokozott használatát, melyek hozzájárulnak nemcsak a környezetvédelemhez és a fenntartható fejlődéshez, de biztonságosabbá teszik az energiaellátást is.
A megújuló energiák elterjedését, alkalmazásuk gazdaságosságát erőteljesen befolyásolja a jogi szabályozás és fontos tényező a támogatási rendszer is. Az ITD eszközeihez mérten igyekszik segíteni a szektorban tevékenykedő cégek üzleti tevékenységét – szögezte le a rendezvényen Rétfalvi György, az ITD Hungary vezérigazgatója.

Jelentős potenciál Magyarországon

Az Unió régi 15 tagállamában a megújuló energiák részaránya 5,3 százalék, mely jelentősen magasabb a hazai 3,6 százalékos részesedésnél, ám még a több mint 5 százalékos arány is jelentősen elmarad a kívánatos mértéktől. Magyarország 3,6 százalékos részarányát többségében (78,8 százalék) a tűzifa és egyéb biomassza hasznosítás teszi ki; a geotermia, a megújuló energiából termelt villamos energia és a biogáz valamint a kommunális hulladék hasznosítása számszerűsíthető még a részarányon belül.

A geotermális és a napenergia terén Magyarország igen kedvező adottságokkal rendelkezik: előbbi esetében a mért hőáramérték 50 százalékkal haladja meg a kontinensen mért átlagértéket, utóbbi tekintetében pedig a hazai teljes energiafogyasztás másfélszeresét is elő lehetne állítani napenergiából a kedvező hazai besugárzási viszonyoknak köszönhetően. 

A geotermális és a napenergia terén Magyarország igen kedvező adottságokkal rendelkezik: előbbi esetében a mért hőáramérték 50 százalékkal haladja meg a kontinensen mért átlagértéket, utóbbi tekintetében pedig a hazai teljes energiafogyasztás másfélszeresét is elő lehetne állítani napenergiából a kedvező hazai besugárzási viszonyoknak köszönhetően. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.