BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy-Britannia már nem vonzó a kelet-európaiak számára

Az előrejelzések szerint súlyos recesszió felé tartó Nagy-Britannia már nem vonzó célpontja a kelet-európai EU-tagállamokból korábban százezrével érkező munkavállalóknak, és ez - vasárnap idézett szakmai vélemények szerint - elsősorban a brit mezőgazdaságban komoly munkaerőhiányt okozhat.

Nagy-Britannia az EU-bővítés 2004-es első hulláma után azonnal megnyitotta az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország - köztük Magyarország - munkavállalói előtt a brit munkapiacot, lemondva a csatlakozási szerződésben biztosított átmeneti időszakról. A brit kormány annak idején évente 5-13 ezer kelet-európai munkavállalóval számolt, de a hivatalos adatok szerint is jóval több mint 800 ezren érkeztek az elmúlt négy évben.

A brit gazdaság hirtelen megtorpanása, és sok elemző által előrejelzett súlyos recessziója azonban alaposan kedvét szegte a kelet-európaiaknak. Munkaközvetítő ügynökségek, valamint a brit mezőgazdasági termelők szövetségének (NFU) szakértői a The Sunday Timesnak arról számoltak be, hogy az utóbbi hónapokban 70 százalékkal zuhant a Nagy-Britanniában munkát vállalni hajlandó kelet-európai EU-állampolgárok száma.

Az NFU egyik tanácsadója elmondta a vezető brit lapnak, hogy a farmok már most "krónikus" munkaerőhiánnyal küszködnek a külföldiek elmaradása miatt. A kelet-európaiak tömeges bevándorlási folyamatának hirtelen megtörésére, sőt visszafordulására független londoni elemzők már jó ideje felhívták a figyelmet.

Az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű vezető londoni kutatóintézet már a nyár elején közölte, hogy felmérése szerint az EU-bővítés óta munkavállalási céllal Nagy-Britanniába érkezett kelet-európaiak fele hazament, és ezzel együtt meredeken csökken az újonnan érkezők száma. Ennek egyik fő oka, hogy londoni elemzők a brit gazdaságra igen komor közeljövőt jósolnak.

A Centre for Economics and Business Research gazdaságelemző központ új előrejelzése "legalább 15 havi recessziót vagy stagnálást" valószínűsít Nagy-Britanniában.

A Brit Gyáriparos Szövetség (CBI) nemrég kiadott friss - és meredeken rontott - előrejelzése szerint a brit gazdaság máris a recesszió "kezdeti szakaszában jár": bruttó kibocsátási értéke az idei harmadik negyedévben az előző negyedévről valószínűleg 0,2 százalékkal csökkent, és tovább 0,1 százalékos GDP-visszaesés jósolható a negyedik negyedévre. A CBI a 2009 egészére szóló brit GDP-növekedési prognózisát súlyos mértékben, az eddigi 1,3 százalékról 0,3 százalékra rontotta; ez 1992 óta a leglassabb éves növekedés lenne az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban.

Londoni elemzők szerint az euróövezetben is már mély recesszió kezdődött. A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által hetente összeállított globális makroadat-figyelők legújabb kiadásának prognózisa szerint az eurótérség GDP-értéke éves szintre átszámolva, szezonálisan kiigazítva egy teljes százalékkal esett az idei harmadik negyedévben, és a negyedik negyedévben is egyszázalékos visszaesés várható.

Ebben a környezetben az euróövezeti jegybank (EKB) a JP Morgan várakozása szerint már novemberben kamatcsökkentésbe kezd, és 2009 harmadik negyedévéig összesen 1,50 százalékponttal, 2,75 százalékra mérsékli irányadó kamatát. A napokban más nagy londoni házak is elkezdték jósolni a hamarosan kezdődő euróövezeti kamatcsökkentést, jóllehet a prognózisok eltérnek ennek mértékéről.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege 2009 közepéig összesen 0,75 százalékpontnyi kamatcsökkentést vár az EKB részéről, amelynek alapkamata ezzel 3,50 százalékra csökkenne. A GS az első, negyed százalékpontos EKB-kamatcsökkentést decemberre valószínűsíti.

A Barclays Capital, a Barclays bankcsoport londoni befektetési részlege heti előrejelzésében ugyanakkor azt írta: elemzői a decemberi kezdetről szóló eddigi prognózisukat módosítva most már novemberre várják az EKB első, negyed százalékpontos kamatcsökkentését, amely után még további fél százalékpontnyi csökkentést valószínűsítenek, akár már márciusig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.