BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Soha ne kelljen igénybe venni" - Gyurcsány az IMF támogatásáról

Kivédtük a pénzügyi válság első támadását: ma reggel óta erősödik a nemzeti valuta és emelkedik a tőzsde-index – fogalmazott hétfő délelőtti tájékoztatóján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Hozzátette: a válság Magyarországot érintő részét nem vagyunk túl, ám az első szakaszon igen, hiszen a csütörtök délután kezdődött támadást mára sikerült visszaverni.

A kormányfő leszögezte: ebben komoly szerepe volt annak, hogy már csütörtök éjszaka sikerült megállapodni a péntek reggel meghozandó és be is jelentett lépésekről. Pénteken sikerült megállapodni azokról a kormányzati lépésekről, amelyek azt üzenik a világnak: Magyarország megvédi pozícióit, és nincs egyedül a támadás közepette sem. Ez utóbbi kijelentéséhez a kormányfő hozzáfűzte: hazánk megszerezte az EU és az IMF támogatását is, ám ezekre azért volt szükség, hogy a segítséget soha ne kelljen igénybe venni.

- Azért vettük fel a kapcsolatot a valutaalappal, hogy világossá tegyük: Magyarország jelen helyzetében sincs egyedül. Az IMF azonban a leghátsó védvonalat jelenti – tette hozzá a kormányfő, aki leszögezte: hazánk élvezi azt a védelmet, amelyet az euró-övezet tagországainak biztosít a közösség. Gyurcsány Ferenc közölte: stabilak a magyar biztosítók, a biztosítottak helyzete nincs veszélyben. Hozzátette: a Bankszövetség elnöke sikeresnek és eredményesnek nevezte az utóbbi napokban tett lépéseket. Simor András, az MNB elnöke a tájékoztatón úgy fogalmazott: már látszanak az első lépések hatásai, így jelenleg nincs szükség további radikális lépések megtételére, ugyanakkor egyes piaci feszültségeket még enyhíteni kell. Hozzátette: az MNB természetesen folyamatosan figyelni kell a piacokat, és naponta többször is egyeztetnek a pénzügyi tárcával és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével.

Kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc leszögezte: a kormánynak nincs tudomása egy újabb, Magyarország elleni támadásról, ám tagadhatatlan, hogy ilyen körülmények között nehezebben kiszámíthatók a piaci szereplők. Hazánk azonban készen áll arra, hogy felvegye a küzdelmet a további támadásokkal, és reméljük, hogy ezekben is hasonló sikereket érünk el – fogalmazott a kormányfő.

A tájékoztató rész vettek:

Gyurcsány Ferenc kormányfő
Simor András, az MNB elnöke
Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke
Király Júlia, az MNB alelnöke
Veres János pénzügyminiszter
Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter
Farkas István, a PSZÁF elnöke
Felcsúti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke
Filvig István, a MABISZ elnöke
Trunkó Barnabás, a MABISZ főtitkára
Tóth Attila, a BÉT vezérigazgató-helyettese

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.