BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Távoznak a szlovák vendégmunkások

Az északi szomszédunknál tapasztalható gyors béremelkedés és az árfolyamváltozások miatt egyre több szlovák vendégmunkás dönt a hazatérés mellett. A pozsonyi statisztikai hivatal adatai szerint az idei második negyedévben – a 2004-es EU-csatlakozás óta először – csökkent a külföldön dolgozók száma.

Az április–június közötti időszakban 165 400-an dolgoztak külföldön, ez körülbelül öt százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, és a teljes szlovák munkaerő-állomány 6,9 százalékával egyenlő.

A Trend című gazdasági magazin elsősorban az árfolyamváltozásokkal magyarázza a vendégmunkások hazatérését. A fonttal szemben egy év alatt 20 százalékkal erősödött a korona, de az euróval szemben is jelentős változást regisztráltak. (Nagy-Britannia a második, míg Csehország az első számú célországa a külföldön szerencsét próbáló szlovákoknak.) Az árfolyamváltozások mellett a szlovákiai bérek emelkedése is mérsékelte a külföldi munka vonzerejét. Egyes iparágakban a szakemberhiány miatt egyre jobb ajánlatokkal igyekeznek magukhoz csalogatni a dolgozókat.

Hazánk a negyedik helyen áll a célországok listáján, ez azt jelenti, hogy itt is meghaladja a tízezret a Szlovákiából érkező munkavállalók száma. A legnagyobb foglalkoztatójuknak számító esztergomi Suzuki-gyárnál egyelőre nem érzékelik a vendégmunkások hazaáramlását. Mint Ruska Viktória kommunikációs igazgató lapunknak elmondta: a cég nagyjából 6000 fős létszámából 2600 körül van a Duna északi partjáról érkezők száma. A Suzuki további verbuválást nem tervez, ugyanakkor a meglévőket szeretné megtartani. Ruska Viktória szerint Szlovákia euróövezeti csatlakozása miatt 2009-ben már elveszíthetik a vendégmunkások egy részét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.