BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A munkanélküliek jelzálogtartozásának felét a kormány fizetné Spanyolországban

Moratórium a jelzálog-törlesztésre, munkahelyteremtés, termelés-ösztönzés és további intézkedések sora az, amivel a spanyol kormány enyhíteni szándékozik a gazdasági válság által leginkább sújtott rétegeket.

A több részletében még később pontosítandó terv legkonkrétabb pontja szerint két év évig a kormány fizetné a munkanélküliséggel sújtott családok jelzálog-tartozásainak felét, amit 2011 januárja után kellene a visszafizetni. A kedvezmény a 170 ezer eurónál kisebb ingatlanhitel-tartozásokra járna. Bizonyos hányadot a bankoknak kellene állniuk, ezek azonban még így is jobban járnak, mert csökkenni fog a személyi csődök száma.

Az ingatlanpiaci túlkínálat és kapacitásfelesleg apasztása végett Madrid adókedvezményeket és pénzügyi támogatást adna lakások vásárlásához. Más iparágak foglalkoztatási kapacitásának növeléséért a kormány támogatja az alternatív energiaforrások bevonását és a szolgáltatások kiterjesztését. A szakszervezeteknek – egyelőre meg nem határozott – ösztönzést helyezett kilátásba a gépipar termelésének élénkítésére. Az utóbbi hetek során a spanyol kormány átvett mintegy 50 milliárd euró összegben kétes banki aktívákat, a bankközi piacokon folyósított hitelekre 100 milliárd euró összegű garanciát bocsátott ki, ezen kívül 3 milliárd eurót kínált fel az ingatlanfejlesztő ágazatoknak kapacitás-konverziók végrehajtására.

A bevándoroltaknak előre kifizetik a munkanélküli-segélyt, ha visszatérnek hazájukba. Mint a Financial Times figyelmeztet, a látványos támogatási akciók miatt az idén 1,6 százalékra emelkedik az államháztartás GDP-arányos mutatója, majd jövőre tovább növekszik, 2,9 százalékra, 2010-ben pedig várhatóan eléri a 3,2 százalékot.

Madrid jelen lenne a G20-on

A világgazdasági válság kezelését célzó – november közepére, Washingtonba összehívott – G20 tanácskozáson Madrid szeretné képviseltetni magát, ehhez legutóbb José Manuel Barroso bizottsági elnök támogatását is megkapta. Hasonlóképpen támogatja a spanyolok jelenlétét a brit és a francia kormány, tovább latin-amerikai államok egész sora, illetve az Európai Parlament. Az adott helyre egyébként az EU-ból még Hollandia és Lengyelország is pályázik. Az amerikai kormány ellenzi a spanyolok jelenlétét, állítólag nem azért mert Madrid volt az első nagyobb állam, amely látványosan kivonta csapatait Irakból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.