BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképzelhetetlen mértékű az esés - lefagyott a magyar export

Amint a globális pénzügyi válság elérte Európát, drasztikusan visszaesett a fogyasztási kereslet, így szinte lefagyott a magyar export is. Az év végéig további negatív adatok jelenhetnek meg a külkereskedelemről.

A recesszió felé száguldanak Európa legnagyobb gazdaságai, és ez meglehetősen rosszul érinti a Magyarországról exportáló vállalatokat. A legrosszabb helyzetben az autókivitel van, úgy tűnik, hogy ez a szektor sínyli meg leginkább a globális válságot. Augusztusban az export volumene 7, az importé 8 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, ami az utóbbi évtizedben példátlan mértékű havi visszaesés. Az év elején még egészséges konjunktúra mutatkozott Európában, így az első nyolc hónapban a kivitel és a behozatal volumene egyaránt 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.

A külkereskedelmi mérleg az előzetesen jelzett, 4 milliárd helyett 11 milliárd forint (25 millió euró) aktívumot mutatott, ami 121 milliárd forint (482 millió euró) javulást jelent a 2007. január–augusztusi 111 milliárd forint (457 millió euró) passzívumhoz képest. Ezzel a külkereskedelmi mérleg év elejétől felhalmozott többlete két hónap alatt elolvadt, főként a júliusi, óriási hiány miatt.

2008 első nyolc hónapjában a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest exportban nem változott, importban 1 százalékkal emelkedett, így a cserearány 1 százalékkal romlott. Az időszak folyamán a forint a főbb devizákhoz képest összességében közel 3 százalékkal felértékelődött, ezen belül valutánk az euróval szemben 1, a dollárhoz viszonyítva 13 százalékot erősödött. A forinterősödés sem segített az export növekedésének, azonban, az árfolyamváltozás mértéke messze elmarad attól, amit a keresletcsökkenés mutat.

Átlag feletti csökkenést mutatott mind az export mind a behozatal terén a gépek és szállítóeszközök árucsoport. A fogyasztók első reakciója a válság begyűrűzésére ugyanis éppen az autóvásárlás visszafogása volt. Az energiabehozatal még ennél is jobban csökkent, ami azonban arra vezethető vissza, hogy a megelőző hónapokban nagyobb növekedés volt mind a gáz, mind az olaj terén.

A korábbi trendekkel ellentétben ezúttal jelentősen teret nyert az EU a külkereskedelmi partnerszerkezetben. Az Unión kívüli országokkal bonyolított kereskedelem közel 20 százalékot esett éves alapon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.