BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Friss rossz hírek: Lassulást mutat a Gyorsulási Irányadó

Egyértelműen érezteti hatását a romló növekedési környezet, a reálgazdaság már szűkül, pedig a hazai pénzügyi piaci gondok várhatóan csak később éreztetik hatásukat.

A gyorsulási irányadó (GYIA) szezonálisan kiigazítva 0,02 százalékos havi csökkenést jelez novemberre – derül ki a Világgazdaság és az Ecostat közös számításából. Az index szeptemberben mutatta a legnagyobb visszaesést, októberben viszont valamelyest növekedni tudott. Ebben az évben így már három hónapra – július, szeptember, november – is mérséklődést jelzett a GYIA, ez egybecseng a GDP alakulásával.

Mint ismeretes, az idei harmadik negyedben 0,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék a szezonálisan kiigazított előzetes adatok alapján. A hazai gazdaságra leginkább az exportpiacok rohamos szűkülése fejt ki negatív hatást, de a szeptember végétől látott pénzpiaci fejlemények átgyűrűzése is elkerülhetetlennek látszik.

A GYIA indikátort alkotó részindexek jelentős elmozdulást mutatnak, mivel azonban ezek késleltetve fejtik ki hatásukat, ezért lett összességében viszonylag mérsékelt a novemberre jelzett visszaesés. A magyar export szempontjából fontos német Ifo-index mélybe zuhanása mellett a reálkamat megugrása is hűti a növekedést. A BUX index – reálértéken számított – jelentős csökkenése, valamint a keresleti oldalról a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelmi forgalom is lefelé húzta a GYIA-t. Az, hogy mégis viszonylag enyhe visszaesést mutatott, a többi összetevő kiegyensúlyozottabb alakulásának köszönhető.

A munkakeresés átlagos időtartamában például enyhe csökkenés volt, de a hitelállományok növekedése is folytatódott. A gazdaság további lassulását valószínűsíti, hogy a reálkereset csökkenése miatt számottevő keresletszűkülést hozhat a következő időszak.

Erre a hitelkínálat visszafogása is jó eséllyel ráerősít majd, így kevesebb lehetősége nyílik a lakosságnak fogyasztása kisimítására. A főbb külkereskedelmi partnereink kilátásai is egyre romlanak, Németország és az eurózóna szintén recesz-szióban van, mivel már két negyedév óta mérséklődik a GDP-jük.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.