BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ifo-index: 16 éves mélypont

Az októberi 90,2 pontról 85,8 pontra esett novemberben a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet által mért üzleti bizakodási mutató.

A 7000 vállalat megkérdezésével képzett jelzőszámra a Bloomberg által előzetesen bekért előrejelzések átlaga még 88,7 pontra jött ki. A kivitelre erősen ráutalt német vállalatok világszerte a kereslet megcsappanásáról számolnak be, a kormányra ezért óriási nyomás nehezedik, hogy a belföldi kereslet élénkítésével enyhítse a gazdaságra nehezedő nyomást. Angela Merkel kancellártól a saját pártjában is erőteljes jövedelemadó-csökkentést követelnek, a fogyasztást serkentésének reményében.

A német visszaesés egyébként az euró-övezet egészét is recesszióba rántja, mégpedig a monetáris unió létrehozatala óta első alkalommal. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint jövőre Nyugat-Európa és az USA egyszerre lesz recesszióban, amire a II. Világháború óta nem volt példa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.