BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kellemes meglepetés a szeptemberi külkereskedelem

Sokkal kedvezőbb külkereskedelmi számok jelentek meg szeptemberre, mint amire akár az ipari termelési adatokból, akár az előző havi tendenciából számítani lehetett. Ezzel együtt a kilátások nem javultak, mivel Nyugat-Európa recessziója elkerülhetetlennek látszik.

Az augusztusi drasztikus visszaesés után szeptemberre javítottak az exportőrök, újra kétszámjegyű növekedést mutat a kivitel értéke. Újra jelentősebb többlet alakult ki a külkereskedelmi mérlegben is, mivel a behozatal visszafogottabban nőtt az exportnál.

Szeptemberben a kivitel értéke 1612 milliárd forintot (6724 millió eurót), a behozatalé 1576 milliárd forintot (6583 millió eurót) ért el a KSH első becslése szerint. Euróban számolva a kivitel 9, a behozatal 11 százalékkal nőtt 2007 szeptemberéhez viszonyítva, ez forintban – valutánk erősödése miatt – 3, illetve 4 százalékos növekedést jelent. Augusztusban még mindkét irányban csökkenő értéket és volument regisztrált a hivatal. A külkereskedelmi mérleg szeptemberben 36 milliárd forint (141 millió euró) aktívumot mutatott, ami ugyan éves összehasonlításban az egyenleg romlását jelenti, de az előző két hónaphoz képest viszont jelentős javulás látható. A szeptemberi kivitel 78, a behozatal 69 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az év első háromnegyedében – előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 13 878 milliárd forintot (55 929 millió eurót), a behozatalé 13 832 milliárd forintot (55 763 millió eurót) tett ki. A kivitel euróértéke 11, a behozatalé 10 százalékkal növekedett, főleg az év első felében tapasztalható élénkülés miatt. A külkereskedelmi mérleg 47 milliárd forint (166 millió euró) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 100 milliárd forintos (381 millió eurós) javulását jelenti a 2007. január–szeptemberi 53 milliárd forint (215 millió euró) passzívumhoz képest. A külkereskedelmi kilátások ugyanakkor változatlanul kedvezőtlenek, semmilyen jel nem utal arra, hogy Nyugat-Európában élénkülhetne a kereslet 2009 második fele előtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.