BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállt az építőipar zuhanása

Az építőipari termelés volumene 2008 szeptemberében kiigazítatlan adatok alapján 2,5%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 0,3%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.

Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 1,4%-kal elmaradt az előző havitól. Az év első kilenc hónapjában a termelés 8%-kal alacsonyabb volt a 2007. azonos időszakinál. Az építőipar termelői árai 2008 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,3%-kal emelkedtek Az építőipari termelés szeptemberi emelkedése az alacsony előző évi bázisnak is köszönhető.

A termelés trendje az elmúlt néhány hónapban stagnálást mutat. A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése szeptemberben 4,9%-kal emelkedett 2007 szeptemberéhez viszonyítva; évkezdettől 10,9%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az épületgépészeti szerelés termelése 8,2%-kal mérséklődött, a kis súlyú befejező építésé egyötödével nőtt 2007 szeptemberéhez képest.

A két építményfőcsoport termelése szeptemberben ellentétesen alakult. Az épületek építésének volumene 1,6%-kal csökkent, az egyéb építmények építéséé 7,9%-kal magasabb volt az előző évi rendkívül alacsony bázisnál. Az építőipari termelés első kilenc havi 8%-os mérséklődésén belül az épületek építése 8,9%-kal, az egyéb építményeké 6,8%-kal mérséklődött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.