BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama első dolga a gazdasági válság kezelése lesz

Barack Obama, az Egyesült Államok megválasztott elnöke pénteki chicagói sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy hivatalba lépése után első dolga lesz a gazdasági válság kezelése.

A keddi elnökválasztáson szerzett elsöprő győzelme óta első ízben lépett a sajtó elé az illinois-i szenátor, oldalán Joe Biden megválasztott alelnökkel és gazdasági tanácsadóival. Obama azt mondta, hogy a válságból való kilábalás érdekében sürgős szükség van egy pénzügyi ösztönző csomagra, minél előbb, annál jobb. Mint mondta, ha erre nem kerül sor a mostani kormány alatt, hivatalba lépése után az elsők között fog erről intézkedni.

"Amint elnök leszek, legfontosabb kérdésként fogom kezelni a gazdasági válságot, megteszek minden szükséges lépést a hitelválság enyhítése, a keményen dolgozó családok megsegítése, a növekedés és a jólét helyreállítása érdekében" - fogalmazott.

A leendő elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem fog tudni gyorsan vagy könnyen kimászni a jelenlegi "gazdasági gödörből". Obama - aki aznap tanácskozott gazdasági tanácsadóival - kifejtette, hogy mindenekelőtt egy mentőcsomagra van szükség a középosztály megsegítésére. Ezenkívül ki kell terjeszteni a munkanélküli segélyeket, tekintettel arra, hogy már több mint 10 millió amerikainak nincs munkahelye és a munkanélküliség aránya 10. hónapja folyamatosan növekszik.

Arról is beszélt, hogy a globális pénzügyi válság globális választ igényel. Hangsúlyozta, hogy adminisztrációjának kiemelt céljai közé fog tartozni az amerikai autóipar megsegítése. Leszögezte, hogy mindenekelőtt stabilizálni kell a pénzügyi piacokat, de az adófizetők védelmével.

"Átmeneti csapatom mindezeknek a kérdéseknek a megoldásán fog dolgozni az elkövetkező hetekben" - mondta, hozzátéve, hogy szoros figyelemmel kísérik a gazdasági helyzet alakulását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Amerikának egyszerre csak egy elnöke és kormánya van, és ő csak január 20-án lép hivatalba. Megköszönte George Bush elnök meghívását a Fehér Házba, valamint azt, hogy a jelenlegi kormány csapata minden információval ellátja az ő szakértőit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.