BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Vörös tinta óceánjával" néz szembe a következő USA-elnök

Miközben az elnökválasztási kampány finiséhez közeledünk, a befektetők azon gondolkoznak, hogyan lép tovább az Egyesült Államok a válsághelyzetből.

Akárki lesz is a következő amerikai elnök, "vörös tinta óceánjával" kell szembesülnie. A válságból való kilábalás céljából az év utolsó három hónapjában 500 milliárd dollárt kell mozgósítania, 2009 első negyedében pedig további 368 milliárdot. Vagyis az Egyesült Államok következő elnöke jókora teherrel kezdi meg mandátumát – írják az AP elemzői.

Mindent összevetve a kormányzat által a krízis feloldására fordított összeg eléri a 2,6 trillió dollárt. Ha ez nem lenne elég, a gazdaságból folyamatosan érkező negatív hírek tovább borzolják a befektetők idegeit. A Institute of Supply Management jelentése szerint az amerikai gyártási aktivitás a legutóbbi, 1982-es válsághoz hasonló mélységbe zuhant.

Az elemzők szerint a Kereskedelmi Minisztérium mai jelentése kimondja majd, hogy a gyárak termelése már második hónapja csökken a fogyasztás csökkenése miatt. Nem festenek túl szép képet az autóiparral kapcsolatos adatok sem. A GM 45, a Ford 30, a Honda 23 százalékkal kevesebb autót adott el az elmúlt időszakban.

A kormányzat előző heti jelentése szerint az amerikai gazdaság a GDP 0,3 százalékával csökkent a július-szeptember között időszakban. A Wall Street az államadósság tekintetében sem optimista: becslések szerint mintegy 988 milliárd dolláros deficit alakul ki az idei költségvetési évben, ez az eddigi rekord csaknem kétszerese.

Jó hír viszont, hogy a Fed tegnapi jelentése szerint a bankok minden hitel típus esetében szigorították a feltételeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.