BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

15 éve nem volt ilyen visszaesés az iparban

Ismét alulteljesítette a várakozásokat az ipar, az európai szintű recesszió már kézzel fogható a hazai termelők számára is. Az export minden korábbinál jobban esett, de a belföldi kereslet sem alakul kedvezőbben.

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 októberében 7,2 százalékkal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal - közölte a KSH. Ez megegyezik az előzetes becsléssel, és csak a rendszerváltást követő évekhez fogható zuhanást jelent. A termelés volumene az év első tíz hónapjában már csak 1,9 százalékos átlagos növekedést mutat, szemben a tavalyi 8,2 százalékos dinamikával. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított ipari termelési index októberben 1,9 százalékkal csökkent. Ezzel már nagyjából a 2006 végi termelési szintre esett vissza az ágazat, és a csökkenő tendencia még nem ért véget.

A szektor gyenge teljesítménye mögött a kiviteli kereslet hirtelen szűkülése áll, amely évtizedes mélységbe taszította a dinamikát. Az ipari export októberben 8,7 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten, és az első tíz havi átlag is már csak 2,9 százalékos lett, szemben az utóbbi időszakban látott, nem ritkán 15-20 százalékot is meghaladó bővülésésvel. Az év tizedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel négytizedét adó villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 8,9 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari export közel egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele az átlagnál nagyobb mértékben, 12,6 százalékkal esett vissza. Az ipar január–októberi belföldi értékesítése stagnált, októberben 6,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első tíz hónapjában 2,3 százalékkal, októberben 6,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. 2008 októberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 8,6 százalékkal visszaesett, a csekély súlyú bányászaté 23,8 százalékkal nőtt. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 7 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét, részben az importot kiváltó hazai termelésbővülésnek köszönhetően. Októberben a feldolgozóipar tizennégy alága közül kettőben figyelhető meg növekedés. A gép, berendezés gyártásának volumene 3 százalékkal, a fafeldolgozásé 2,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, mindkét alág esetében elsősorban a kimagasló exportértékesítés miatt.

A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártása számottevően, 14,6 százalékkal csökkent, nagyrészt az összes értékesítés közel háromnegyedét adó hazai eladások visszaesése következtében. A feldolgozóipari termelés egyhatodát adó járműgyártás termelése is jelentősen, 12 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari termelés közel egyharmadát kitevő villamos gép, műszer gyártása 6,2 százalékkal mérséklődött, ehhez elsősorban a külpiaci eladások kedvezőtlen alakulása járult hozzá. Kisebb mértékű volumencsökkenés figyelhető meg a vegyi anyag, termék gyártásában (6,5 százalék), ami részben a műanyag-alapanyagok iránti kereslet visszaesésének következménye. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 23,5 százalékkal a textília, textiláru gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.



A következő hónapokra vonatkozó kilátások jelentősen leromlottak, valószínű a további esés. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 11,3 százalékkal visszaesett 2007 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 11,4 százalékkal, az új belföldi rendelések 10,6 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 2 százalékkal haladta meg az előző év októberének szintjét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.