BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kompromisszum körvonalazódik az EU-csúcson

A mostani EU-csúcstalálkozó két kiemelt témájában – gazdaságösztönzés és éghajlatvédelem – túlsúlyba jutott a megegyezésre való hajlam.

A közös nyilatkozatról a Reuters által megszerzett tervezet szerint az állam- és kormányfők támogatni fogják a 80 éve legsúlyosabbnak tartott gazdasági válság enyhítését célzó programot, a légköri terhelés kérdésében pedig használható kompromisszum látszik kibontakozni a volt szocialista államok és a régebbi tagok között.

A hírügynökség pénteken délelőtt tette közzé az egyezkedések aktuális állását tükröző tervezetet, amely szerint a tagországok egyetértenek az uniós GDP 1,5 százalékának megfelelő összegű gazdaságélénkítő program végrehajtásával.

Az azonban már az ismertetett változatból is kiderült, hogy a közös nyilatkozat csak egy keretprogramot fog rögzíteni, amelyet nagyrészt a tagállamoknak kell megtölteniük tartalommal. A terv kritikusai szerint a fellépés gyengéi éppen onnan erednek, hogy az egész tartalmát túlnyomóan a kormányok által már korábban bejelentett ösztönző csomagok alkotják, ami pedig – a beavatkozás szükséges szintjéhez képest – elégtelen.

Az összesen 200 milliárd eurós keret-programon belül csak 30 milliárdnyi fog uniós közös forrásból jönni, amit az Európai Beruházási Bank folyósít majd, például „zöld energia” projektek végrehajtásának finanszírozására. A tagállamok által végrehajtandó támogatási programok egyrészt kiemelt szektorok – például autógyártás, építőipar – megsegítésére irányulnak, de vannak országok, ahol például adócsökkentés formájában élénkítik a keresletet.

Ezen a ponton a Reuters által ismertetett tervezet fölöttébb laza megfogalmazást tartalmaz: áfa-csökkentést például az inkább munkaigényes szegmensek részére javasol, ott is szabad választást hagyva a kormányok számára, hogy folyamodjanak-e az adott eszközhöz. A tervezett nyilatkozat egyik pontja egyértelműen a német törekvéseket tükröz.

Az adott pont átmeneti jellegűnek minősíti a fiskális könnyítést, ami után „gyorsan vissza kell térni” a korábbi költségvetési célokhoz. Ezek – mint ismeretes – a tagállamok államháztartásának kiegyensúlyozását vagy ehhez közeli állapot megteremtését irányozzák elő.

A légköri terhelés visszafogását célzó tervek végrehajtását megkönnyítendő a kelet-európai tagállamok várhatóan kivételeket kapnak néhány ponton az üvegház-gázok kibocsátásának drasztikus szigorítása alól. A Reuters tudni véli, hogy a lengyel miniszterelnök, Donald Tusk ezekben a kérdésekben mindent elért, amit akart.

A korábban népszavazáson elbuktatott Európai Alkotmány helyébe szánt új, alapszerződési forma hatályba léptetésére Dublin jövő novemberig kapott haladékot. Egy újabb népszavas sikeressége végett az írek kapni fognak egy állandó helyet a karcsúsítandó Európai Bizottságban, emellett katonai kérdésekben bizonyos különállás fenntartására is fel lesznek jogosítva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.