BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit rejt az 1400 milliárd forintos élénkítő csomag?

Rövid távon a források bővítésével, a munkahelymegtartás elősegítésével és piacbővítéssel, hosszabb távon pedig a versenyképesség fokozásával, a foglalkoztatás bővítésével és szerkezeti reformok elindításával kívánja a kormány elejét venni a gazdasági válság elmélyülésének.

A gazdaságélénkítő csomag lényegi része az az 1400 – egészen pontosan 1398 – milliárd forintnyi támogatás, amely a következő két év során jut el a vállalkozásokhoz. Ez az összeg közösségi pénzekből, valamint MFB-s forrásokból tevődik öszsze, és az egyes elemeket a cégek az MFB-n vagy kereskedelmi bankokon keresztül, valamint uniós pályázatok keretében érhetik el. Az igazán kicsi, sokszor nem is bank- vagy hitelképes vállalkozások 10 millió, a valamivel nagyobb kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) pedig 100 millió forintos keretig igényelhetnek kedvező kamatozású hiteleket.

A hiteleken túl az állam közreműködik a kezességvállalásban is. A magyar költségvetés terhére a kormány a jelenlegi 450 milliárdról jövőre 900 milliárd forintra növeli a többségi állami tulajdonú Garantiqa Zrt.-nél elérhető garanciavállalás keretét. Ebből mintegy 1100-1300 milliárd forintnyi hitel szavatolására van mód, miközben a jelenlegi állomány 420 milliárd forint körül jár – közölte pénteken kormányszóvivői tájékoztató keretében a társaság vezérigazgatója.

Emellett uniós forrásokból 76 milliárd forintot szán a kabinet 2009-ben és 2010-ben a hitelek garantálására. Ez a két támogatási forma már elérhető a pénzintézetekben. Összességében a közösségi forrásokból a 2007–2008-as 17 százalék helyett a következő két évben 33 százalék jut a vállalkozásoknak, legalábbis a jelenlegi kormányzati célkitűzések szerint.

A támogatás aránya a korábbi 30-40 százalékról 50-60-ra emelkedik, a kormány kedvezőbb feltételekkel teszi elérhetővé mind a visszatérítendő, mind a vissza nem térítendő támogatásokat, és emelkedik az önrész mértéke is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.