BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átalakítanák a szakképzést

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával a szakképzési rendszer egyik elemének az átalakítását fontolgatja a szociális tárca.

Úgy tudjuk, a változtatás fő iránya az lenne, hogy 14 éves kortól hároméves szakképzési időszakot kezdenének a diákok, szoros kapcsolatban a vállalkozásokkal. A negyedik év az intenzív munkatapasztalat-szerzés időszaka lenne. A munkáltatókkal való szoros együttműködés hidat képezne a szakképzés és a munkaerőpiac között.

Szűcs Erika miniszter szerint ez azért is fontos, mivel ma sok szakmunkás azért szorul szociális segélyre, mert nem tudta megszerezni az első munkahelyet. 1998 óta az iskolai rendszerű szakképzésbe csak 16 évesen lehet belépni. Sokszor azonban az is gondot okoz, hogy nem találkozik a kereslet és a kínálat – több cég ugyanis a szakképzett munkaerő hiányáról panaszkodik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.