BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF kritikusabb volt a zárt ajtók mögött?

2010 tavasza után valószínűleg a jelenleginél is keményebb feltételekkel talál majd Magyarország külső finanszírozókat – írja a Figyelő.

A kabinetnek rosszul jött a „váratlan” költségvetési probléma, hiszen az elmúlt hónapokban kommunikációja folyamatosan arról szólt, hogy a Gyurcsány-kormány jól kezeli a pénzügyi válságot. A hetilap szerint látszik, hogy a miniszterelnök megpróbálja a „váratlanul” rosszul alakuló nemzetközi konjunktúrára fogni a kialakult helyzetet.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója múlt heti budapesti látogatásakor - a kiszivárgott hírek szerint - kritikusabb hangot ütött meg a zárt ajtók mögött, mint nyilvánosan. A helyzet ugyanis az, hogy az idei költségvetés tervezésekor használt alap makromutatók közül a várható GDP-vel és az inflációval is gondok vannak.

Ebben persze kicsit a Valutaalap is ludas, mert a hitel feltételeként nem fogalmazotak meg részletes és számon kérhető, „kemény” gazdaságpolitikai célokat és követelményeket, egyedül a 2,6 százalékos államháztartási hiánycélhoz és a reálbérek szinten tartásához ragaszkodott – legalábbis a makropálya vonatkozásában.

A Gyurcsány-kormány kénytelen megmenteni az idei évet, s az IMF-csomag kitart még a jövő év első negyedében is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.