BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ekkora visszaesés még nem volt az iparban

Drámai mértékű a hazai ipari termelés visszaesése, de nem egyedülálló, Európa szerte hasonló tendencia bontakozott ki. A hazai termelés csökkenését már jelezték az ideiglenes és végleges termelésleállítások, gyárbezárások is. Ez nagyon kedvezőtlen előjel a negyedik negyedéves GDP-re nézve is, minden valószínűséggel ott is negatív mutatót láthatunk majd.

Soha nem látott mértékben esett az ipari termelésünk, a hirtelen leállás mögött a kereslet visszaesésén túl a készletek leépítése is szerepet játszik. A legfrissebb KSH adatok szerint a korábban húzóágazatnak számító szektor éves alapon már 12,2 százalékkal zsugorodó volument mutatott novemberben, de ha a 2007-esnél kevesebb munkanaphatását is figyelembe vesszük, akkor is 10,1 százalékos a szűkülés. Először júniusban mutatott 2008 során éves alapon csökkenést a termelés, ami akkor még alig észrevehető mértékű volt, októberre azonban már 7 százalékot meghaladó termeléskiesés mutatkozott. A valódi trendforduló 2008 első hónapjaiban volt, azóta tart a lassulás, főként az exporteladások csökkenése miatt. A szektor októberhez képest 2,1 százalékos visszaesést mutatott szezonálisan kiigazítva, így november volt a harmadik hónap zsinórban, amikor jelentős havi szűkülést mutatott a statisztika.

Az éves átlagos volumen már szinte biztosan csökkenést fog mutatni, bár az első tizenegy hónapban még pozitív volt az adat, ám mindössze 0,4 százalékkal sikerült meghaladni az előző év azonos időszakát.

Decemberben ráadásul akár a mostanit meghaladó volumencsökkenés is lehetett, mivel folytatódott a gyárleállások sora, és az exportlehetőségek szűkülése. A kilátások nem jók, a korábbi rendelésállományi adatok, és a konjunktúraindexek is további visszaesést valószínűsítenek. Legkorábban 2009 második felében jöhet kedvező változás a külső konjunktúrában, ami életet lehelhet a nagy exporthányaddal rendelkező hazai iparba is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.