BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem jött meg a vásárlási kedv

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2008. novemberben 2,0%-kal, az első tizenegy hónapban 1,9%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a KSH.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 0,4%-kal mérséklődött az előző havihoz képest. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008 január–novemberében 5656 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből 2008. novemberben 541 milliárd forint értékű forgalom realizálódott. Az első tizenegy hónapban a kiskereskedelmi eladások 52%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 19%-a a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11%-a a könyv-, újság- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma január–novemberben 1,2%-kal, novemberben 0,7%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. 2008. novemberben az eladások jelentős részét (91%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1,0%-kal csökkent; az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 1,7%-kal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem novemberi forgalmának volumene 0,2%-kal mérséklődött az októberihez képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első tizenegy hónapban 2,5%-kal, novemberben 2,8%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. 2008. novemberben a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek értékesítésének volumene növekedett, ugyanakkor az összes súlyponti tevékenységcsoport forgalma csökkent, a legnagyobb mértékben az iparcikk jellegű vegyes üzletek eladásai maradtak el a 2007. novemberi szinttől. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma novemberben 0,4%-kal mérséklődött az októberihez mérten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.