BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olvadóban a nyugdíjasok vagyona

A kiegészítő nyugdíjban részesülő osztrákok zömének az idén jelentősen csökkenhet az ellátása, miután a 2008-as pénzügyi viharok nyugati szomszédunknál is elmosták a nyugdíjalapok vagyonának egy részét.

A napokban közzétett adatok szerint a vállalati nyugdíjszámlákat kezelő pénztárak 13,1 százalékos veszteséggel zárták a tavalyi évet; ilyen rossz eredményre a rendszer 1991-es létrehozása óta nem volt példa. Jelenleg 560 ezer fő megtakarításait kezelik Ausztriában a szóban forgó kasszák. Közülük 63 ezren már nyugdíjba vonultak, és az ő állami ellátásukat havonta átlagosan 490 euróval egészítik ki a pénztárak. Ez az összeg az idén mintegy 13 százalékkal csökkenhet, de lesznek olyanok, akik ennél sokkal nagyobb arányú csökkenésre számíthatnak.

A nyugdíjrendszerek második és harmadik pillérei persze nem csak Ausztriában kerültek példátlan nyomás alá 2008 folyamán. Írországban a pénztárak vesztesége 34,8 százalékra rúgott, míg Svédországban a legnagyobb magánnyugdíjalap 36,2 százalékos mínuszt jelentett.

Nagy-Britanniában egyelőre nem közölték a nyugdíjpénztári adatokat, de a Capital Economics nevű gazdaságkutató intézet becslést készített az idősek életszínvonalának romlására vonatkozóan. Ebből kiderül, hogy miközben országos szinten mindössze 3,1 százalékra rúg az infláció, az idősek fogyasztói kosarának árszintje több mint 12 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőttit.

A magyarországi magánnyugdíjpénztárak 2008-as eredményei egyelőre nem ismertek, azokat várhatóan március közepén közli a PSZÁF. Elemzők a portfóliók típusától függően óriási szórásra számítanak: a részvényekre összpontosító növekedési portfóliókban akár 30 százalék körüli veszteségek is képződhettek, míg a konzervatív, állampapír-alapú megoldásoknál nem kizárt a pozitív eredmény.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.