BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin: Európa legyen önállóbb!

Az orosz kormányfő tagadta, hogy Moszkva politikai vagy gazdasági fegyverként használná a gázt. Fehéroroszország szövetséges, Grúzia pedig rendesen fizet, ők kapják is a gázt - mondta.

Moszkva nem ellenzi a Nabucco építését. Oroszország a gáz tranzitjának diverzifikálása mellett van, s nem fogja akadályozni a (tervek szerint Közép-Ázsiából kiinduló, Oroszországot elkerülő) Nabucco vezeték építését - mondta Vlagyimir Putyin orosz kormányfő csütörtökön.

Támogatunk minden alternatív útvonalat. A Nabuccóban nem veszünk részt, de nem fogjuk akadályozni, ha lesz elég forrás a feltöltéséhez, lesz eladó és lesz vevő, ám tessék, erről már sokszor beszéltünk - mondta Novo Ogarjovó-i rezidenciáján külföldi újságírók előtt.

Moszkva szerint ugyanakkor legelső sorban a Balti-tengeren átvezető Északi Áramlatot kell megépíteni. Putyin azt mondta, Moszkva nem ellenzi, hogy Románia is részt vegyen a (tervek szerint 2013-ban üzembe helyezendő) Déli Áramlat gázvezetékben.

Fehéroroszoroszág helyzete más, mert szövetséges Putyin az orosz-ukrán vita kapcsán kijelentette: Ukrajnának piaci árat kell fizetnie a gázért, ebben az esetben Oroszország is piaci díjat fizet majd a tranzitért. Putyin a gáz piaci árát ezer köbméterenként 470 dollárban, a tranzitdíjat ezer köbméter/száz kilométerenként 3-4 dollárban jelölte meg.

Mivel Ukrajna nagyrészt közép-ázsiai gázt kap Oroszországból, hozzátette: a közép-ázsiai gáz az ukrán határra való szállítás költségeivel ezer köbméterenként 375 dollárba kerül Oroszországnak.

Kijelentette: Oroszország a Szovjetunió széthullása óta csak a gázszállítások területén 47 milliárd dollárral támogatta az ukrajnai gazdaságot, amikor az elmúlt években a piacinál jóval alacsonyabb áron adta Kijevnek a gázt: amikor az európai vevők 100-150-200 dollárt fizettek, Ukrajnának az ár 40-50 dollár volt.

Kérdésre kifejtette: Fehéroroszország jelenleg azért kapja az Ukrajnától kértnél jóval olcsóbban a gázt, mert egyrészt szövetséges állam, másrészt az elszámolásban jelentős arányban szerepel, hogy gázvezeték-rendszerének 50 százalékát eladta a Gazpromnak, míg Ukrajnában törvény tiltja a vezetékrendszer eladását, sőt, bérbe adását is, bár a Gazprom részben vagy egészben megvette, vagy kibérelte volna.

Ugyanakkor tagadta, hogy Moszkva politikai, vagy gazdasági fegyverként használná a gázt. Azt mondta, ilyen fegyvert nem ismer, viszont tud róla, hogy Ukrajna az augustusi kaukázusi grúz-dél-oszét háború idején fegyvereket szállított Tbiliszinek. Arra, hogy Moszkva különválasztja a politikát és a gazdaságot, felhozta, hogy a fegyveres konfliktus ellenére Grúziába kimaradások nélkül áramlik a gáz, mivel a grúz megrendelő folyamatosan fizet.

Putyin szólt arról, hogy az Európai Unió tisztségviselői nem írták alá Brüsszelben az orosz gáz tranzitját ellenőrző nemzetközi megfigyelői csoportról szóló megállapodást, és felhívta az uniót a sürgős intézkedésre, hangsúlyozva, hogy orosz részről már aláírták a dokumentumot.

Putyin azt mondta, mind José Manuel Barroso, az EU Bizottság elnöke, mind Andris Piebalgs energiaügyi biztos arra hivatkozott, hogy a megállapodás aláírásához szükség van az összes tagállam által jóváhagyott mandátumra, s úgy vélte, a kialakult drámai helyzetben meg lehet találni a módját, hogy órákon belül meglegyen a felhatalmazás. Az orosz kormányfő egyben azt indítványozta Európának: teremtse meg a maga számára a gázszállítások garanciáit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.