BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A cél közelében a magyar infláció, már mínuszban a GDP

A 3 százalékos cél felé közelítő éves magyarországi inflációt és már recesszióra utaló GDP-adatot jósolnak londoni feltörekvő piaci elemzők az adatsor pénteki ismertetése előtt.

Az MTI által előzetesen kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett nyolc nagy citybeli befektetési és gazdaságelemző ház - Citigroup, 4cast, Wood & Co., Goldman Sachs, JP Morgan, Merrill Lynch, Barclays Capital, BNP Paribas - 3,0-3,4 százalék közötti fogyasztóiár-emelkedést vár januárról az előző havi 3,5 százalék után, rendre az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

Az előrejelzési átlag 3,16 százalék.

A prognózisok között két olyan is van, amely szerint az éves összevetésű, teljes kosárra számolt magyarországi infláció a múlt hónapban már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kijelölt 3,0 százalékos célra süllyedt, további három elemző ennél alig gyorsabb, 3,1 százalékos éves inflációt vár az idei első hónapról.

A tavalyi utolsó negyedéves előzetes GDP-adatra érvényes hét előrejelzés igen széles sávban mozog (a Citigroup nem adott GDP-prognózist). Az elemzői jóslatok a stagnálástól a 2,0 százalékos éves összevetésű visszaesésig terjednek, de a megkérdezett szakértők többsége mínuszt vár.

A Barclays Capital befektetési bankház londoni elemzői, akik 1,5 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak 2008 negyedik negyedében, úgy fogalmaztak: valószínűleg az a negyedév lesz az első, amelyben a magyar gazdaság éves szinten negatív növekedést produkált.

Az előzetes növekedési adattal kapcsolatban a legderűlátóbb a Kelet-Európára szakosodott Wood & Co. tanácsadó és elemző ház volt, amely stagnálást jósolt; a legborúlátóbb prognózist a 4cast előrejelző cég adta, amely 2 százalékos GDP-visszaesést vár a tavalyi utolsó negyedről.

A felmérésbe bevont citybeli házak közül a 4cast és a Goldman Sachs tartja érvényben a legkomorabb növekedési előrejelzéseket Magyarországra. A 4cast 3,0 százalékos, a Goldman Sachs londoni befektetési részlege nem kevesebb mint 4,2 százalékos magyarországi gazdasági visszaesést vár 2009 egészére.

Ez utóbbi cég a tavalyi negyedik negyedévre is már 1,9 százalékos éves szintű GDP-mínuszt jósol.

A Merrill Lynch londoni befektetési részlege is megerősítette azt a véleményét, hogy a magyar gazdaság már most "teljes körű recesszióban" van; a cég elemzői a tavalyi negyedik negyedévről 0,2 százalékos éves GDP-mínuszt, az idei év egészére pedig 2 százalékos GDP-visszaesést várnak.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató még nagyobb, 0,8 százalékos éves összevetésű magyarországi GDP-mínuszt valószínűsít reálértéken a tavalyi negyedik negyedévről, a szezonális kiigazítással, negyedéves összehasonlításban számolt összkibocsátási érték pedig a ház előrejelzése szerint 1,0 százalékkal csökkent 2008 utolsó három hónapjában.

A cég elemzői szerint a negyedik negyedéves GDP-adatok jó eséllyel megerősítik, hogy Magyarországon a tavalyi év második felében elkezdődött a recesszió.

Az MTI által kérdezett londoni befektetési és elemző házak januári inflációs és tavalyi negyedik negyedévi GDP-előrejelzései:

Citigroup: 3,1; -

4cast: 3,0; -2,0

Wood & Co.: 3,3; 0,0

Goldman Sachs: 3,1; -1,9

JP Morgan: 3,0; -0,8

Merrill Lynch: 3,3; -0,2

Barclays Capital: 3,1; -1,5

BNP Paribas: 3,4; -0,7

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.