BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A harmadik szűk esztendő jön a kereskedőknek

Hasonlóan 2007-hez tavaly is decembertől várták a kereskedők a visszaeső eladási trend megfordulását, de ezúttal sem jött be a számításuk. Második éve szűkül a hazai piac.

Év végére még csak nem is lassult a kiskereskedelmi visszaesés üteme, sőt, éven belül decemberben mutatkozott a legnagyobb visszaesés. A tavalyi utolsó hónapban 3,9 százalékkal esett vissza 2007 decemberéhez képest a kiskereskedelmi volumen, míg éves átlagban 2,1 százalékos volt a zsugorodás – derült ki a KSH legfrissebb adataiból. A havi adat 2007 vége óta a legrosszabb, novemberben még csak 2 százalékos volt a zsugorodás. Hasonlóan rossz lett a szezonálisan kiigazított statisztika is, amely 0,8 százalékos havi szintű csökkenést mutat, szintén 2008 legkedvezőtlenebb értékét. Havi alapon egész évben csak kétszer mért a hivatal nagyon enyhe emelkedést.

A 2008-as év amúgy is rosszul indult a kiskereskedelemben, mivel a 2007-es nagy reálbércsökkenést követő visszaesés után várt fellendülés őszig nem következett be. A lakosság sokkal óvatosabban költött, simította a fogyasztását. Ősszel viszont újabb csapás érte a hazai keresletet, ezúttal a fogyasztási hitelek elapadása állította meg a költekezést, ahogy a hazai bankokhoz is elért a pénzügyi válság hatása. További kedvezőtlen fejlemény az eladók számára a forint gyengülése is, nem csak az importáruknál jelentkező költségoldali nyomás miatt, de a kereslet szintjét is visszaveti, hogy a devizahitelesek törlesztés után fennmaradó jövedelmét is szűkíti.

Ismét szétnyílt az élelmiszerek és egyéb árucikkek forgalma, hasonlóan 2007-hez utóbbiak mutatják a nagyobb visszaesést. Előbbi csoportban decemberben 1,5, éves átlagban 1,2 százalékos forgalomesés következett be. A nem-élelmiszerek esetében viszont a tavalyi utolsó hónapban 5,6 százalékos esést mért a hivatal, így az éves átlag 2,8 százalékra süllyedt. A karácsonyi szezon miatt az eladások – főként a tartós fogyasztási cikkek és ruházati termékek esetében ‑ decemberre összpontosulnak, a teljes kiskereskedelmi forgalom 11 százaléka ekkor zajlik. Ezért jött igen rosszkor a pénzügyi válság a kereskedők szempontjából.

Idén ugyan várhatóan folytatódik a 2008-ban kezdődött lassú reálbér-emelkedés, azonban amíg a pénzügyi krízis tart, a kereslet felfutására nem lehet számítani. A gyenge forint is csak néhány kereskedőnek kedvez, elsősorban a határok mentén a bevásárlóturizmus miatt. Valószínűleg a harmadik forgalomcsökkenést hozó év következik az ágazat számára, így sok üzletbezárásra, esetleg további cégfelvásárlásokra és összeolvadásokra lehet számítani 2009 során.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.