BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hitelszűke és a recesszió bénítja a külkereskedelmet

Súlyos visszaesést mutatnak a KSH külkereskedelmi statisztikái már novemberre is, soha még ilyen hirtelen keresletszűkülés nem volt Európában.

Az előzetes számokból már tudni lehetett, hogy pocsék hónap volt november a külkereskedelemben. Az export volumene 8, az importé 12 százalékkal csökkent előző év azonos időszakához képest – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Ezek az utóbbi évtizedek legrosszabb mutatói, még októberben is „csak” 6 százalékos visszaesés mutatkozott mindkét irányban. A külkereskedelmi mérleg 47 milliárd forint (109 millió euró) aktívumot mutatott a tavalyi első tizenegy hónapban, ami enyhe javulást jelent éves alapon, bár 2008 elején ennél nagyobb többlet is volt. A tizenegy havi átlagos export és importvolumen is 5 százalékos növekedést mutatott, ami főként az erős első negyedévnek köszönhető. Az európai recesszió ősszel fejtette ki erőteljesebben a hatását, ekkor hirtelen elfogytak a megrendelések, mivel visszaesett a fogyasztási és beruházási kereslet az egész kontinensen.

A korábban fő húzóerőt képviselő jármű és híradástechnikai cikk kivitelünk sínylette meg leginkább a kereslet szűkülését, és ezek alkatrészeinek behozatala is hasonló mértékű visszaesést mutat. Az autóeladások európai szinten is 30 százalék körül estek a hónap során a finanszírozási feltételek kedvezőtlenné válása miatt, bár a teljes lakossági fogyasztás ennél kisebb mértékben zsugorodott. Ugyanakkor a mobiltelefonok forgalma a magas bázis ellenére is stagnálást mutatott. Bővülés volt ugyanakkor a gyógyszeripari termékek kivitelében, a dollárral szemben gyengülő forint jót tett az ágazat vállalatainak.

A hazai valuta egyébként a hónap során 6-7 százalékos leértékelődést mutatott a főbb devizákkal szemben, ennek ellenére az import árszínvonala nem emelkedett, az exporté pedig 3 százalékkal csökkent, vagyis jelentős cserearány-romlás következett be. A célország szerinti statisztikából látszik, hogy még úgy is az EU-ba irányuló kivitel tartotta magát jobban, hogy a térség legnagyobb gazdasága, Németország az elsők között esett recesszióba. Az Unióba irányuló export 6, az onnan érkező import 15 százalékkal szűkült, míg a közösségen kívüli országokkal átlagosan 15 illetve 7 százalékos volumencsökkenés volt. Utóbbi azért is mutatott kisebb szűkülést, mert a recesszió szinte egyáltalán nem befolyásolta az energiahordozók iránti igényünket. Az idei év elejére további forgalomcsökkenést várnak a szakértők, legkorábban az év második felében lehet némi élénkülés. A hitelhez jutási nehézségekre egyelőre nem találtak a kormányok sem megoldást, ez pedig lebénítja a gazdaságokat. Magy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.