BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány adócsomagja elment a lehetőségek határáig - véli a PwC

A kormányzat az új adócsomaggal a jövedelemadók irányából a fogyasztást terhelő és a vagyonadók irányába mozdul el. Az adóátrendezés végső célja, hogy a vállalkozások túléljék a válságot – írja A PricewaterhouseCoopers gyorselemzése.

"Úgy tűnik, hogy a kormány javaslata elment a lehetőségek határáig. Az adócsomagot abban a hármas koordinátarendszerben érdemes vizsgálni, amelyben a gazdasági válság negatív hatásainak kivédése, a versenyképesség javítása, valamint a konvergencia-program betartása alkotják a tengelyeket. A konvergencia-program nem igazán hagy mozgásteret adócsökkentésre, csak átrendezésre van lehetőség. Az élőmunka terheinek csökkentése javít a versenyképességen, ennek ellene hathat viszont a társasági adó mértékének növelése és az adóalap szélesítése" – mondta Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

"A 3 százalékos ÁFA növekedés nem kellemes, viszont, érdemes onnan is nézni, hogy ez az ára az 5 százalékos munkáltatói TB csökkenésnek, amely a munkahelyek megóvásának egyik eszköze. A módosítás valamennyire a fehérítést is szolgálja, hiszen jövedelmet könnyű eltitkolni, de a fogyasztást nem. A PwC által kidolgozott Mozgástér című munkaanyag - amely a munkahelymegtartás ösztönzését, a cégek likviditásának megőrzését, és a beruházási kedv élénkítését célozza - összhangban áll az adócsomagban megjelölt célkitűzésekkel és hasznos segítséget nyújthat a jogalkotói munkában" – tette hozzá Erdős Gabriella.

"Nagy a bizonytalanság arra vonatkozóan, hogy milyen kedvezmények kerülnek eltörlésre az SZJA és a társasági adó területén. A 250 ezer Ft-os készpénzfelvételi limit várhatóan eltörlésre kerül, amely erősítheti a feketegazdaságot" – hangsúlyozta Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

"Vitathatatlan, hogy a tervezett személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékok változása pozitív hatást gyakorol mind a munkavállalók nettó jövedelmére, mind a céget terhelő kiadások összességére. Ugyanakkor vannak olyan "finomságok", amelyek ma még alapjaiban nem ismertek, de jelentősen befolyásolhatják a számokat. Gondolok itt például az adójóváírás alkalmazására, vagy az úgynevezett cafeteria elemek adóztatására" – mutatott rá Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers igazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.