BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árral szemben - Sarkozy elzárkózik a keresletélénkítéstől

Az ország egészét nyomasztó terhek súlyával kényszerült nyílt szembenézésre Nicolas Sarkozy államfő, amikor vállalta, hogy az elnöki palotában válaszol az ottani sajtó négy kiemelt személyiségének kérdéseire.

A csütörtök estére időzített adást az elnök pártjához közel álló Le Figaro azzal harangozta be, hogy „választ kell adni a franciák félelmeire”. A mindig roppant kommunikatív Sarkozy most 10 hónapot várt azzal, hogy több résztvevős – élő adásban közvetített – műsor keretében foglalkozzon a honfitársait nyomasztó kérdésekkel, azt est egyetlen témájává a válságot tették meg. Az interjú vállalásához a döntő lökést a múlt heti, országos sztrájk és tüntetés-sorozat adta meg, ami a szervezők szerint két évtizede a legnagyobb volt.

A megmozdulás jelentőségét az sem csökkentette, hogy abban mintegy 80 százalékban közszolgálati dolgozók vettek részt, az elégedetlenség ugyanis a versenyszférát is hatalmába kerítette. A francia államfőre óriási nyomás nehezedik, hogy a decemberben meghirdetett – és néhány napja részletezett – 26 milliárd eurós gazdaságösztönző csomagját terjessze ki a fogyasztás élénkítésére. Sarkozy 2007-ben a vásárlőerő növelésének ígéretével kampányolt, amit a terjedő pénzügyi válság azóta alaposan felülírt.

Az elnökön és a kormányán most azt kérik számon, hogy a bankok miért részesülnek nagy összegű mentőakciókban, miközben a lakosság vásárlóereje fokozatosan erodálódik. Maga Sarkozy továbbra is elzárkózik a lakossági kereslet átfogó élénkítésétől, és azt hangoztatja, hogy a beruházások támogatása kínálja a leghatásosabb eszközöket a válság leküzdésére. Az érvelése szerint nem szabad megismételni azt a hibát, amit 1975-ben egy jobboldali-centrista, 1981-ben pedig egy szocialista kormányzati formáció elkövetett: a fogyasztói keresletnek az akkori – tankönyvek szerinti – erőteljes élénkítése óriási import-növekedést és inflációt váltott ki, miközben az államháztartás is megrendült.

A Financial Times szerint az elnöknek azt ajánlották a tanácsadói, hogy ez alkalommal alázatot és a nemzeti egység iránti elkötelezettséget demonstrálva üljön le az újságírókkal szemben. A Le Figaro előzetesen a problémák valós súlyának megfelelő helyzetértékelést javasolt, kerülve ugyanakkor a „katasztrofizmus” látszatát. A tétet növelte, hogy a szakszervetek fölöttébb ingerlékenyek lettek az utóbbi időben, és már előre közölték, jövő héten a vezetőik összeülnek az interjúban elhangzottak megvitatására, és akkor döntenek újabb tiltakozó kampányok indításáról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.