BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyelőre szufficites az államkassza

Januárban az önkormányzati szféra figyelmen kívül hagyásával többlettel zárt az államháztartás mérlege.

A 37,8 milliárd forintos szufficit nagysága lényegében megegyezik a Pénzügyminisztérium prognózisával. Az év első hónapjában az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli – havi többlete 37,8 milliárd forint lett.

A tárca előrejelzésében 39,6 milliárd forintos többlettel számolt. A januári szufficit a GDP 0,1 százalékának felel meg, ez szintén annyi, amennyit a prognózis tartalmazott. Az államháztartási többlet úgy alakult ki, hogy mind a három alrendszernél a bevételek meghaladták a kiadásokat.

A központi költségvetés 11,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 5,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 20,9 milliárd forintos szufficitet értek el. Ismeretes: a kormány az idén 2,6 százalékos GDP-arányos deficittel, vagyis mintegy 650 milliárd forintos hiánnyal számol, ám ebben még nincs benne az önkormányzati szektor 135 milliárd forint körül várható deficitje.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.