BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fekete december az iparban

Rekordméretű évközi visszaesés, és csak a rendszerváltás utáni években látható éves átlagos visszaesés tűnik ki a legfrissebb hazai ipari adatokból. A recesszió már valamennyi hazai termelő számára kézzel fogható.

Akkora zuhanás volt decemberben az ipari termelésben, hogy még a tavalyi egész éves indexet is negatívba fordította. A Központi Statisztikai Hivatal előzetes számai szerint a nyers adat alapján 19,6 százalékkal, a munkanaphatást figyelembe véve pedig 23,3 százalékkal volt kisebb a szektor kibocsátásának volumene, mint egy évvel korábban. Már a novemberi, fele ekkora visszaesés is rekordnak számított, mégsem jelent meglepetést a szörnyű adat. A szezonálisan kiigazított havi termelési index is elképesztő, 14,6 százalékos visszaesést mutat novemberhez képest. Mindez nagyon gyenge utolsó negyedéves GDP-t vetít előre, mivel az ipar durván a magyar gazdaság egynegyedét teszi ki.

A tavalyi év átlagában 1,1 százalékkal zsugorodott az ipari termelés 2007-hez képest, a jó első fél éves adatok sem tudták ellensúlyozni azt, ami ősszel következett. Ősz közepétől az exportkereslet hirtelen esésbe kezdett a hitelpiaci problémák elmérgesedése nyomán. A fogyasztási és beruházási kereslet ugyanakkor nem mutatott ilyen mértékű zuhanást, ez kiderül a kiskereskedelmi adatokból is. Igaz, az autóeladások utóbbiban nem szerepelnek, és azok legalább negyedével szűkültek, de az autóipar részesedése nem a legnagyobb a hazai iparon belül. A magyarázat tehát inkább a túl nagyra halmozódott készletek leépítése lehet, amire pénzügyi megfontolásból is rá lehet utalva sok gyártó.

Az idei év első negyedévében folytatódhat a két számjegyű zsugorodás a termelésben, ami a további készletcsökkentés, és az alacsony szinten lévő kereslet miatt elkerülhetetlennek látszik. Több konjunktúraindikátor is a decemberinél kedvezőbb piaci várakozásokról számolt be, amelynek néhány hónapon belül látszódhat a hatása a reálfolyamatokon is, feltéve, hogy nem csak átmenetinek bizonyul a várakozások javulása. A nyugati kereslet azonban a legtöbb elemzés szerint az év második fele előtt nem fog tudni növekedést generálni, de egyre többen vélik, hogy a hullámvölgy több évesre is nyúlhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.