BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány ma soha nem látott reformokat jelent be - A minisztereit is megszavaztatta

Soha nem látott reformok bejelentését ígérte többször is Gyurcsány Ferenc kormányfő mai, parlamenti felszólalásában. Kérdés, mennyi lesz a bejelentésekben a meglepetés, hiszen az elmúlt hetekben az adórendszer, a szociális, illetve a nyugdíjrendszer fokozatos átalakítását célzó intézkedésekről is kerültek ki értesülések.

A szükségessé váló költségvetési megszorításokról már konkrétumok is elhangzottak – igaz, még mintegy 200 milliárd forintnyi „lyuk” továbbra is betömésre szorul. Az bizonyos, hogy a 2,6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélt tartani szeretnék, bár egy-két százalékponttal magasabb deficit még talán elképzelhető lesz. Mindenesetre – nem véletlenül – a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió küldöttségei a most bejelentendő csomag kidolgozásának a véghajrájában Budapesten voltak, a készenléti hitelmegállapodás felülvizsgálatát végezték. Mára vagy holnapra tudhatunk meg a felülvizsgálatról többet, akkor adnak hivatalos tájékoztatást.


Gyurcsány szeretné, ha mondandóját a lakosság közvetlenül is hallaná: ezért három országos televíziós csatorna is közvetíti majd az Országgyűlés ülése utáni beszédét.

A kormányfő emellett – hogy a tervezett intézkedéscsomag hátterét minél jobban biztosítsa – az elmúlt hetekben rengeteg fórumon, sok partnerrel tárgyalóasztalhoz ült. Sólyom László köztársasági elnöknél is járt. Tegnap pedig szokatlan lépésre is szánta el magát: szavazást kért az adón kívül a foglalkoztatási és a szociális rendszereket is érintő átalakításokról, és egyhangú támogatást kapott az MSZP elnökségétől, s a kormánytagoktól is.


Erről Daróczi Dávid kormányszóvivő is beszélt a vasárnapi kormányülés utáni tájékoztatón. Azt is elmondta: a miniszterelnök nem ragaszkodik a ma bejelentendő csomag minden eleméhez, csak annak irányvonalához és nagyságrendjéhez. A törvényjavaslatok formálódhatnak a pénteken kezdődő további egyeztetéseken, a kabinet ugyanis megbeszélést kezdeményez az országgyűlési pártokkal, a szociális partnerekkel, a civilszervezetekkel és a Reformszövetséggel is. Ez utóbbi a hét végére ígéri reformjavaslat-csomagjának véglegesítését.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.