BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: Magyarország az első a szerkezetváltásban

Magyarország az első az Európai Unióban, amely a válságkezelés során a tűzoltáson túl mélyreható szerkezeti változásokba kezd bele - nyilatkozta a Magyar Televízió Az Este című műsorában Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök ezt arra alapozza, hogy ma találkozott az Európai Unió nagyköveteivel, és senki nem tudott beszámolni hasonló mélységű kezdeményezésről.

A kormányfő hozzátette: a 13. havi nyugdíj beépítésével megvédik a nyugdíjasokat attól, hogy azt később elvegyék tőlük.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány azért nem foglalkozik jelenleg az oktatás, az egészségügy és az igazgatás mélyreható reformjával, mert a jelenlegi gazdasági helyzetben nem vállalhatók az ezzel járó elbocsátások. Erre csak a növekedés beindulása után került sor. A fő cél most a foglalkoztatási helyzet javítása.

A reformokkal kapcsolatban elmondta: nem elég bátornak lenni, hagyni kell az országnak időt a felkészülésre. Gyurcsény szerint kialakult egyfajta félelem a reformokkal szemben, ezért a szó lejáratódott. "Nincs reform, ha az emberek nem támogatják" - mondta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint a most bejelentett adóátalakítással már versenyképes Magyarország a régióban. Hozzátette: az áfa alapkulcsánál meg kell őrizni az egységességet, mert utána újabb és újabb termékek kivételéért lobbiznának.

A forint árfolyamával kapcsolatban a miniszterelnök a regionális nyomás hatását hangsúlyozta. A cél az, hogy helyes gazdaságpolitika révén a térség legnagyobb piacának, Lengyelországnak a valutájához képest kevesebbet gyengüljön a magyar fizetőeszköz, és ezt teljesítettük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.