BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moody's: rekordszinten a globális vállalati szektor adósságállománya

Csaknem ötvenszeres emelkedéssel 300 milliárd dollár közelébe, rekordszintre nőtt tavaly a globális vállalati szektor adósságállományán belül a nem teljesítővé vált kötelezettségek értéke - áll a Moody´s Investors Service éves összesítésében, amely szerint a súlyosan recessziós környezetben a nemfizető vállalatok aránya az idén megdöntheti az 1933-ban mért eddigi rekordot.

A nemzetközi hitelminősítő 2008-ról szóló, 55 oldalas globális jelentésében azt írta: az általa adóskockázati besorolással ellátott vállalatok közül tavaly 101 vált nemfizetővé, és a törlesztési leállások összesen 281,2 milliárd dollárnyi cégadósságot érintettek.

A Moody´s szerint a helyzet romlásának ütemét mutatja, hogy 2007-ben mindössze 18 cég vált nemfizetővé; ezek összadóssága alig 6,1 milliárd dollár volt. A tavaly fizetésképtelenséget bejelentő cégek közül túlsúlyban voltak az amerikaiak: a 101-ből 84 működött Észak-Amerikában és csak 12 Európában.

Az érintett adósságértékből 226,2 milliárd dollár volt amerikai cégeké, 53,4 milliárd dollár európaiaké, áll a hitelminősítő összesítésében. A befektetési szint alatti, spekulatív besorolási kategóriában - amelynek törlesztési teljesítményét a hitelminősítői gyakorlatban irányadónak tekintik, mivel a befektetői sávban alig fordul elő törlesztési leállás - a nemfizetővé vált cégadósok aránya 2008 végén 4,1 százalék volt, több mint a négyszerese az előző év végén mért 0,9 százaléknak.

A Moody´s előrejelzési modellje azt valószínűsíti, hogy a spekulatív besorolású cégadósi körben a nemfizetővé válók aránya újabb négyszereződéssel 16,4 százalékon tetőzik az idei harmadik negyedévben, várhatóan novemberben.

Ha ez bekövetkezik, azzal megdőlne a nagy depresszió idején, 1933-ban mért 15,4 százalékos eddigi rekord, áll a hitelminősítő csütörtöki londoni elemzésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.