BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Moszkvát is be kell vonni a Nabuccóba" - Vészforgatókönyvek kidolgozását is sürgetik

Ahelyett, hogy igyekeznénk megkerülni Oroszországot, inkább be kell vonni az európai energiaellátási problémák megoldásába – egyebek mellett ezt tartalmazza az uniós energiastratégia felülvizsgálatáról készített európai parlamenti jelentés, amelyet tegnap fogadott el a strasbourgi törvényhozás plénuma.

A jelentés szerzője, a francia liberális Anne Laperrouze támogatja az eredetileg az orosz szállítások alternatívájaként tervezett Nabucco-projektet, de úgy véli: az alternatív szállítók megnyerésének bizonytalansága miatt Moszkvát is be kellene vonni a beruházás megvalósításába. A tervek szerint 2013-ra elkészülő vezeték így nemcsak Iránból vagy a Kaszpi-tenger környéki országokból szállíthatna földgázt Európába, hanem Oroszországból is. Eszerint a Nabucco alapvetően nem Oroszország szállítói, hanem Ukrajna tranzitpozícióját gyengítené.

A parlamenti jelentés az egymásrautaltságon alapuló orosz partnerség mellett nemzeti és uniós szintű vészforgatókönyvek kidolgozását is sürgeti annak érdekében, hogy zökkenőmentesen kezelni lehessen egy a január elejihez hasonló energiaellátási krízist.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.