BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb modern atomreaktor építését fontolgatja Sarkozy

Nicolas Sarkozy francia államfő pénteken bejelentette, hogy a kormányzat egy újabb harmadik generációs atomreaktor építését vette fontolóra, s az energiaszektor nagy francia csoportjainak együttműködését kérte azért, hogy Franciaország energiát exportáló országgá válhasson.

Alig egy héttel azután, hogy az államfő zöld utat adott Franciaországban egy második, a jelenleg legkorszerűbb harmadik generációs reaktor, az 1600 MW teljesítményű európai nyomottvizes reaktor (EPR) megépítéséhez a normandiai Penlyben, látogatást tett az első ilyen típusú reaktor építkezésén, a szintén normandiai Flamanville-ben. Ez utóbbi üzembe helyezését 2012-re tervezik.

"Stratégiánk a nukleáris energia fejlesztése a harmadik generációs EPR-rel" - hangsúlyozta Sarkozy a sajtó képviselői előtt, majd felvetette "egy harmadik EPR építésének lehetőségét az elkövetkező években", de annak pontos időpontját és helyszínét nem jelölte meg.

A francia nukleáris park elöregedésével, az atomerőműveknek a 2020 és 2030 közé tervezett felújítási programjához a "francia szakértelem jobb szinten tartásával", valamint az export növelésével indokolta a köztársasági elnök a beruházás szükségességét. Franciaország energiaellátásának jelenleg 80 százalékát biztosítja a 19 francia atomerőműben működő 58 reaktor.

Mindezek eléréséhez az államfő a szektor nagy francia csoportjainak - amelyek külföldön gyakran egymás konkurensei -, együttműködését kérte, külön megemlítve az EDF-et, az Arevát, a GdF-Suezt, az Alstomot, a Totalt és a Bouygues-ot.

Sarkozy felhívta a figyelmet arra, hogy mivel Franciaország nem termel ki sem kőolajat, sem gázt, a nukleáris és a megújítható energia területén válhat exportőré, amihez szerinte megvan minden eszköze és lehetősége.

Franciaország eddig is exportált energiát, de a tavalyi energiaexportja 1990 óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

A hagyományos reaktorokkal szemben ez az új fejlesztésű reaktor kettős külön-külön 1,3 méter széles külső vasbeton burokkal védi meg a környezetet egy esetleges leolvadás következményeitől, valamint négy, független biztonsági rendszerrel rendelkezik, amelyekkel a balesetveszély tizedére csökken. Emellett a tervezők szerint az EPR a fűtőanyag jobb felhasználását és sokkal kisebb hulladéktermelést tesz lehetővé, bár ezt a nukleárisenergia-ellenes csoportok vitatják. Az EPR reaktor élettartama 60 év a jelenlegi reaktorok 40 évével szemben.

A világon az első, ilyen típusú atomreaktor építése az Areva és a Siemens közös francia-német technológiája alapján Finnországban kezdődött el, de jogi viták miatt várhatóan a tervezettnél másfél évvel később, 2011-ben kezdi csak meg működését.
 
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.