BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A magunk útját járjuk, ha lesz IMF-hitel, ha nem" - Nem enged Ankara

A valutaalap elfogadhatatlan feltételei miatt Ankara eltekint a kilátásba helyezett hitelektől, jelenleg a gazdaságpolitikai programról sem folytatnak egyeztetéseket, és a március 29-i helyhatósági választásokig valószínűleg nem is fognak – mondta a miniszterelnök.

Recep Tayyip Erdogan úgy fogalmazott, hogy „országunk a maga útját fogja járni, függetlenül attól, hogy lesz-e IMF-hitel vagy sem”. A politikus hozzátette, hogy „Törökország nem egy szokványos hely, egy biztos menedék vagyunk”. A magabiztossága okát demonstrálandó a kormányfő hozzátette, a finanszírozási igényüket az adóamnesztia nyomán beáramló összegek és a külföldi befektetések felhasználásával fedezi az ország.

A török gazdaság helyzetét elemezve a Bloomberg idézi az Royal Bank of Scotland egyik vezető közgazdászát, aki nem tartaná bölcs dolognak, ha Ankara eleve kizárná IMF hitelek felvételét, mint lehetőséget. A mostani válság – mondta a szakember – egyetlen fontos jellemzőt mutat: kiszámíthatatlanok a folyamatok. A török kötvények árfolyamát a valutaalap által kilátásba helyezett pénz tartja viszonylag konszolidált szintén – véli a hírügynökség. Bár a hozamok október óta mintegy 800 bázisponttal csökkentek, még mindig elég magas, 15 százalék körüli szinten állnak.

Erdogan igyekezett eloszlatni az aggályokat a török kötvények visszafizetési kilátásairól. Mint mondta, a kormány szorosan egyeztet a vállalatokkal, ennek alapján szavatolható a törlesztés. A gazdaság a harmadik negyedévben csak 0,5 százalékkal növekedett, az ipari termelés novemberben 13 százalékkal, decemberben 17,6 százalékos csökkenést mutatott.

Az adott helyzetben az állam által működtetett TC Ziraat Bankasi különlegesen alacsony kamatokkal folyósít hiteleket a termelővállalatoknak, és a társ pénzintézeteket is erre szólította fel. A negyedik negyedévben a munkanélküliség 12,3 százalékra ugrott, a közelgő idegenforgalmi és mezőgazdasági idénymunkák miatt azonban várható a ráta erőteljes csökkenése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.