BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csütörtökön minden kiderül

Az elkövetkező napokban feszített tempóban folytatódnak az egyeztetések a parlamenti pártok között, szinte minden párosításban.

A csütörtök „mágikus” határidőnek tűnik: legkésőbb aznap szeretné megnevezni új kormányfőjelöltjét az MSZP és az SZDSZ; amennyiben ez nem sikerül, akkor aznap döntenek a szabad demokraták arról, hogy támogatják-e a Fidesz által a parlament feloszlatására irányuló indítványát. Közben pedig az MDF az ellenzéki pártokkal kívánna dűlőre jutni. E tárgyalások tegnap már gőzerővel folytak: az MDF egyeztetett az ellenzéki pártokkal, Gyurcsány Ferenc leköszönő kormányfő Fodor Gáborral, az SZDSZ elnökével konzultált. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője lapunknak elmondta: tegnap még nem tárgyaltak az MDF-fel. Ma találkoznak.

Miközben számos név forog közszájon mint potenciális közös MSZP–SZDSZ (esetleg MDF-) kormányfőjelölt, biztosat senki sem tud. Továbbra is úgy tudjuk, hogy a legesélyesebb Surányi György volt jegybankelnök, aki Fodor Gábor jelöltje, s akit az MDF is elfogadhatónak találhat. Ráadásul a Medián által készített felmérés szerint az eddig szóba került személyek közül is a leginkább elfogadható a lakosság számára. Egyes értesülések szerint azonban Surányi feltételként szabná, hogy Orbán Viktor is támogassa – a Fidesz azonban a jelek szerint ragaszkodik az előre hozott választásokhoz (mint ismeretes, Surányi a rendszerváltást követően egy ideig közel állt az akkori Fideszhez, amelynek gazdasági programalkotásában is részt vett).

A Világgazdaság értesülése szerint a tegnapi MSZP–SZDSZ tárgyaláson felmerült Mészáros Tamásnak, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorának a neve is – az ő személyét azonban nem fogadta „kitörő örömmel” az SZDSZ tárgyalóküldöttsége. A szabad demokraták ugyanakkor ennél jóval határozottabban és egyértelműbben elutasítják Glatz Ferenc személyét. Simor András jelenlegi jegybankelnök – akinek a neve szintén felmerült – azt nyilatkozta: nem keresték meg ez ügyben, s egyébként is nemet mondana. Vannak „vad” találgatások is: az egyik hírportál szerint Dávid Ibolya neve is felmerült Gyurcsányék fejében.

Az egyeztetések mellett persze volt parlamenti ülés is. Ennek érdekessége az volt, hogy a Fidesz és a KDNP ezúttal nem vonult ki, amikor Gyurcsány Ferenc szólásra emelkedett. „Annak érdekében érveltünk és küzdöttünk, hogy a sokkal mélyebb átalakítások és változtatások szükségességét elfogadtassuk a lakossággal” – fejtette ki a hamarosan leköszönő kormányfő, aki határozottan leszögezte: mindenképpen távozik a posztról. Úgy vélte, egy új nemzeti kormányhoz széles körű politikai és szakmai összefogásra van szükség, s a konszenzus megteremtése most a legfontosabb. Ennek érdekében tárgyalna az SZDSZ-szel, a Fidesz-KDNP szövetséggel és az MDF-fel is.

A Fidesz ragaszkodik az előre hozott választásokhoz – hangoztatta Navracsics Tibor frakcióvezető. Gyurcsány és az MSZP által támogatott kormánypolitika megbukott.

Fodor felelős és helyes döntésnek mondta a miniszterelnök döntését. Cselekvőképes kormányra és elkötelezett reformprogramra van most szükség, s az SZDSZ hajlandó odaállni egy ilyen program mellé. Ehhez széles körű együttműködésre van szükség – húzta alá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.