BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háborúhoz vezethet a válság az IMF elnöke szerint

Az IMF elnöke úgy fogalmazott: a világ "szörnyű" gazdasági válságon megy keresztül, a helyzet nem javulhat, amíg a pénzpiac helyre nem áll.

Dominique Strauss-Kahn szerint a helyzet sürgős cselekvést igényel, a gazdasági válság ugyanis milliókat taszít majd szegénységbe és munkanélküliségbe. Az IMF elnök azt mondta: a társadalmi elégedetlenség nő és akár háború is kialakulhat a krízis nyomán – írja a Reuters. "Őszintén szólva, a helyzet szörnyű" – mondta a Nemzetközi Valutaalap elnöke az ENSZ munkaügyi szervezetének ülésén.

Strauss-Kahn arra figyelmeztetett: az elszegényedő, állásukat vesztő tömegek egyes országokban a demokrácia megingását idézhetik elő, ami bizonyos esetekben háborúba is torkolhat.

Az IMF vezetője megerősítette: a szervezet hamarosan felülvizsgálja a gazdaság idei teljesítményére vonatkozó adatokat, amely szerint 0,5-1 százalékos globális zsugorodás várható 2009-ben. Ezzel ötven év után először csökken a gazdaság, a fejlődő országok a háborút követő időkben tapasztalt 3 százalékos mínuszt élik majd át. A Valutaalap továbbra is bízik abban, hogy a megfelelő intézkedések mellett lehetséges, hogy már 2010-ben megkezdődik a gazdaság visszarendeződése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.