BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilábalunk, gyors és határozott lépéseket teszünk az IMF szerint

Magyarország felülkerekedik a jelenlegi nehézségeken – ezt az erőteljes üzenetet közvetíti az IMF–EU–Világbank hármas által nyújtott készenléti segélyhitellel kapcsolatos megállapodáshoz mellékelt program következetes végigvitele.

Többek között erről beszélt John Lipsky, a valutaalap első vezérigazgató-helyettese, operatív elnöke az igazgatóság szerdai ülését követően. Az ülésen megállapították, hogy Magyarország teljesítette azokat a feltételeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy lehívhassa a hitel IMF-re eső részének második részletét.

Így Magyarország napokon belül újabb 2,5 milliárd euróval bővítheti a rendelkezésére álló forrásait. Emellett – a Világgazdaság értesülései szerint – az EU-ra eső kölcsön újabb, sorrendben a második, ezúttal kétmilliárd eurós részének a lehívásáról is döntöttek már, s jelenleg az ügylet előkészítése zajlik.

Az IMF igazgatósága az ülésen arra a következtetésre jutott, hogy a nemzetközi pénzpiacokon tapasztalható nyugtalanság közepette a program végigvitele javítja a magyar gazdasági kilátásokat, s a hitelmegállapodás nyújtotta finanszírozással az ország eleget tud tenni külső kötelezettségeinek.

A valutaalap közleménye Lipsky szavait idézve arra is rámutat, hogy a romló gazdasági kilátások és a pénzpiacok nyomása mellett Magyarország gyors és határozott lépéseket tett. Kiegészítő intézkedésekre is sort kerített a kormányzat a fiskális fenntarthatóság érdekében, párosítva a kiadások folyamatos csökkentését az eredeti programban szerepeltnél némileg magasabbra emelt idei költségvetési hiánycéllal.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.