BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb nadrágszíj-szorítás a jövő héten

A korábbi, összesen már 120 milliárd forintot elérő zárolások után a tárcáknak további 80 milliárd forintot kell megtakarítaniuk a 2009-es költségvetésükből.

A kormány a jövő héten jelenti be az újabb költségvetési lefaragást – tudta meg a VGO a pénzügyi tárcához közeli forrásokból. Emlékezetes: a kabinet az év elején 47 milliárd forintot zárolt a minisztériumok és fejezetek működési költségvetéséből, ezt február 8-án egy újabb 60 milliárd forintos szűkítés követte. A mostanival együtt tehát az összes lefaragás megközelítené a 200 milliárd forintot.

Lapunk kérdésére ugyanakkor a PM-ben cáfolták az újabb megszorítás hírét. Pichler Ferenc, a pénzügyi tárca szóvivője közölte: a kormány nem tervezi a tárcák költségvetésének újabb szűkítését. Lehetséges azonban, hogy a mostani megtakarítás nem fűnyíróelv-szerű zárolás lesz, ahogy korábban, hanem a költségvetés csökkenése együtt jár bizonyos feladatok háttérbe szorításával vagy halasztásával, ezeket a részleteket azonban egyelőre homály fedi.

Tény, hogy a tárcák működési költségeit nem lehet a végtelenségig szűkíteni, a kormány ugyanakkor keresi az újabb kiadás-csökkentési lehetőségeket. Az újabb 80 milliárd forintos „csomag” e törekvéseket is tükrözheti. Emlékezetes: az év elején a kormány 18 költségvetési fejezet 47 milliárd forintjának a zárolásáról hozott határozatot, hogy előteremtse a közszférával kötött megállapodás hiányzó forrását. A kormány és a közszféra még tavaly decemberben állapodott meg, hogy 180 ezer forint havi keresetig jár a 13. havi bér, aki e feletti bérrel rendelkezik, az is csak 180 ezer forintot kap ezen a címen.

A 13. havi jövedelem azonban nem szerepelt a 2009-es költségvetésben, így 80 milliárd forintot a tartalékokból fedezett a kormány, a fennmaradó részt pedig az év eleji zárolásból. Az újabb 60 milliárd forintos zárolást azonban már kifejezetten a válság, és az ennek hatására elmaradó költségvetési bevételek tették szükségessé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.