BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vagyonosodási vizsgálatok: APEH-, PM-nem az ombudsmannak

Sem az APEH, sem a pénzügyi tárca nem ért egyet az ombudsmannak a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos alkotmányossági aggályaival - írja a szombati Magyar Nemzet.

Az adóhivatalnál a lap kérdésére azt közölték: az ombudsman felvetéseit nem osztják; erről szóló levelüket elküldték Szabó Máténak. A Pénzügyminisztérium pedig arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy válaszukat szintén postázták, ám annak tartalmáról egyelőre nem kívánnak részleteket közölni.

Korábban a minisztérium közleményben válaszolt: eszerint a vagyonosodási vizsgálatok jogszabályi háttere alapvetően rendezett. Az APEH a hatályos jogszabályok alapján alkalmazza a vagyonosodási vizsgálatokat az eltitkolt jövedelmek feltárására, a be nem fizetett adók behajtására. Míg korábban az adóhivatal évente néhány száz ilyen jellegű vizsgálatot végzett, addig 2007-ben 2008-ban összesen csaknem 20 ezret. A feltárt adókülönbözet több mint 70 milliárd forint volt.

A Pénzügyminisztérium fontosnak tartja a vagyonosodási vizsgálatok folytatását, mivel ez az eljárás az egyik legeredményesebb adóhivatali eszköz az adó eltitkolásának visszaszorításához. A tárca szerint az eljárások során érvényesül a jogbiztonság követelménye, és nem sérül a tisztességes eljáráshoz való jog - írta korábban a szaktárca.

A PM szerint tehát a vagyonosodási vizsgálatok szabályai és gyakorlata megfelel az alkotmánynak, így minden bizonnyal elutasították az országgyűlési biztos kezdeményezését. A Magyar Nemzet úgy véli, nem zárható ki, hogy az ombudsman az Alkotmánybíróság elé viszi a vagyonosodási vizsgálatok ügyét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.