BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyoldalú euróbevezetés? Veres szerint az IMF-ben nem vettek figyelembe realitásokat

Veres János pénzügyminiszter szerint nem vette figyelembe a jogi és gazdasági realitásokat az, aki a Nemzetközi Valutalapban (IMF) megfogalmazta, hogy a kelet-európai országok egyoldalúan vezessék be az eurót.

A pénzügyminiszter ezt a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában fogalmazta meg, hozzátéve: azok az országok, amelyek aláírták az európai uniós csatlakozási dokumentumokat, ebben világosan rögzítették, mit vállaltak és milyen eljárási rendben.

Veres János szerint aki az IMF-ben ezt a javaslatot felvetette, nem vette figyelembe, hogy az unióhoz csatlakozó országok mit írtak alá a csatlakozáskor. Hangsúlyozta: Magyarország hosszú ideje tárgyal azokkal az intézményekkel, amelyek illetékesek ebben a kérdésben. "Az IMF ebben nem illetékes, ennek illetékesei az eurózóna tagországai, az Európai Központi Bank (EKB), az Európai Unió, az Európai Bizottság vezetői" - mondta.

A miniszter az ország belső ügyének, illetve a leendő kormány ügyének tekinti, hogy megfogalmaz-e egy leendő eurócsatlakozási menetrendet, tervet. Elmondta: Magyarország folyamatosan tárgyal arról, hogy milyen módon lehetne "megérkezni" az eurózónába, ahogyan arról is, hogy a feltételeket pontosítsák, esetleg módosítsák. Megjegyezte azonban, hogy az EKB ezzel kapcsolatban mindig a kemény álláspontot képviselte.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mikor lehet Magyarországon euró, elmondta: a leendő kormány nevében nem tud nyilatkozni, a reális cél az lehet, hogy az európai árfolyamrendszerhez az ERM-II. rendszerhez való csatlakozás után két évvel lépjen be az ország az eurózónába.

A pénzügyminiszter azt is közölte, hogy kedden találkozik Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölttel. Újságírói felvetésre elmondta: a Bajnai Gordon által bejelentett program nagy része, mintegy 90 százaléka a Pénzügyminisztériumban (PM) korábban elkészült számításokon alapszik. Kiemelte: a PM-nek nincs a birtokában elhallgatott információ, ha esetleg újabb adatok jelennek meg az IMF, az Európai Unió, vagy az OECD közlése alapján, akkor a pénzügyi tárca elkészíti a szükséges újabb számításokat is.

A pénzügyminiszter közölte: a tárca számításait eddig is közölték az illetékesekkel, és "Bajnai Gordon eddig is az illetékesek közé tartozott". Arra az újságírói felvetésre, hogy vállalna-e tisztséget az új kormányban, úgy válaszolt: "ebben a kérdésben a nyilvánosság szereplői nem illetékesek, erre a kérdésre nem fogok válaszolni". A Pénzügyminisztérium adatainak megbízhatóságát firtató kérdésre Veres János leszögezte, hogy vezetése alatt a tárca mindig valós adatokat közölt. "Az ezzel ellentétes állítás valótlanság, hazugság" - mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.