BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Íme Bajnai csomagja! Lemondás és szolidaritás

Bajnai Gordon szerint a válságkezelő program - amely a cselekvés, a kilábalás és a növekedés programja - lemondást, szolidaritást kér mindenkitől, de ennek eredményeként az ország talpra állhat és megerősödhet. A miniszterelnök erről a vasárnapi kormányülés után beszélt nemzetközi sajtótájékoztatón.

Bajnai azt mondta, a program lemondást kér a nyugdíjasoktól, akik nem kapnak 13. havi nyugdíjat, a családoktól, mert a következő két évben nem emelkedik a családi pótlék, az emberektől, mert tovább kell dolgozniuk, és az államtól, mert vissza kell fognia a kiadásait. A program szolidaritást kér a vagyonosoktól, hogy egy ideig adózzanak többet - közölte a miniszterelnök - idézi a távirati irodát a bama.

Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült a vasárnapi kormányülés után, hogy idén a tervezett 23 helyett 25 százalékra nőne az áfa felső kulcsa, de belépne egy 18 százalékos, kedvezményes kulcs. 

A kormány tervei szerint az idén az áfa-kulcs 25 százalékra nő, de lesz egy új, 18 százalékos kedvezményes kulcs is, amelybe a tej, tejtermékek, kenyér, pékárú és a távhő tartozna.

A jövedéki adó 2009-ben átlagosan 5-6 százalékkal emelkedne.

Idén a munkaadói járulékcsökkentés 5 százalékpontos lenne a minimálbér kétszereséig, illetve a személyi jövedelemadó alsó kulcsának sávhatárát 1,9 millió forintig tolnák ki.

A magánszemélyek különadóját 2010. december 31-ig megtartaná a Bajnai-kormány. Jövőre 5 százalékponttal csökkenne a munkáltatói járulék - a teljes jövedelemre. Megszűnne a tételes eho, illetve megtörténne az "összbruttósítás": az adóalapot a bruttó bér plusz járulékok tennék ki. Csökkennének 2010-ben az szja-kulcsok: 15-17, illetve 33-35 százalékra, az alsó sávhatár pedig 4-5 millió forint lenne.

Jövőre az "adóparadicsomba menekített jövedelmet és vagyont" bevonnák az adóalapba. 2010-ben bevezetnék az általános értékalapú ingatlandót.

A kormány által tervezett megszorítások a februári csomaggal együtt idén 400 milliárd, jövőre 900 milliárd forintot tesznek ki.

A magyar gazdaság visszaesése a vártnál magasabb 5,5 - 6 százalékos lehet.

MTI - BAMA-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.