BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már Japán is csak a kínai fellendülésben bízhat

A tokiói pénzügyminisztérium közleménye szerint az idén márciussal zárult pénzügyi évben Japán kereskedelmi mérlegén közel három évtized után először hiány keletkezett.

Mint arról a BBC beszámol , az export 16 százalékkal csökkent ebben az időszakban az előző évihez képest. Idén februárban és márciusban a kivitel fele volt az egy évvel korábbinak. A pénzügyi tárca szerint a japán autók és elektronikai alkatrészek iránti kereslet az Egyesült Államokban és Európában továbbra is alacsony.

Az elemzők szerint azonban a kínai élénkítőcsomag már érezteti hatását, az ázsiai ország keresletcsökkenésének üteme lassul. Kína exportja márciusban csak 31,5 százalékkal csökkent egy évvel korábbihoz képest. Februárban a visszaesés még 39,7 százalék volt, januárban pedig 45,2 százalék.

A Reuters idézte Yoshiki Shinke-t, a Dai-Ichi Kutatóintézet vezető közgazdászát, aki szerint a hanyatlás üteme lassulhat a következő negyedévben. Yoshiki Shinke szintén a kínai fellendülésben bízik. Ugyanakkor az elemző szerint a belső kereslet csökkenése és a tőkekihelyezés alacsony szintje nem ad okot örömre.

Japán Ázsiába irányuló exportja 39,5 százalékkal csökkent márciusban az előző év hasonló időszakához képest, az Egyesült Államokba 51,4 százalékkal, az Európai Unióba 56,1 százalékkal kevesebb árut visznek ki, mint tavaly.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.