BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

További nőtt a munkanélküliség az EU-ban

A várakozásokat meghaladó, 8,5 százalékos szintre emelkedett a munkanélküliség az eurózónában februárban.

Eközben az EU egészében 7,7 százalékról 7,9-re duzzadt az állástalanok tábora. A monetáris unióra közölt adat a legrosszabb érték 2006 májusa óta. A munkáltatók Európa-szerte termelőkapacitásaik leépítésével és a beruházások halasztásával reagálnak a kereslet visszaesésére -írja a Világgazdaság.

A Kopint-Tárki legfrissebb mérése szerint itthon idén 9,5-10 százalékra nőhet a munkanélküliség, a GDP pedig 4-5 százalékkal zsugorodhat. A cég szerint a kelet-közép európai országok – bár gazdasági szempontból nem egy egységes térség – komoly lassulást szenvednek el.

Komoly előnyben vannak azok az országok, amelyek már bevezették az eurót, mert nem olyan sérülékeny a pénzpiacuk – fűzte hozzá a szakember. A balti országokban korábban túlfűtöttség volt, ezért automatikusan is bekövetkezett volna a lassulás, ezt azonban a globális folyamatok sokkal súlyosabbá tették, ugyanakkor egyik ország sem fog összeomlani, jövőre már szerény növekedés várható. A devizahitelezés elterjedtsége és az eladósodás mértéke is magyarázza a sérülékenységbeli különbségeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.