BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hotelpiac nem halt meg... csak pihen!

Pártában maradó hotelek - Jobb időkre várnak az intézményi befektetők Európában

Nem halt meg a hotelpiac, de lelassult. Ez térségünkben a jelek szerint egyaránt érvényes az új fejlesztésekre és a befektetési célú hoteltranzakciókra. Ebben semmi meglepő nincs, de az első negyedéves trendet nézve az év hátralévő részében sem nagyon várható a piaci szereplők többsége számára kedvező változás.

Budapesten nem vagyunk elkényeztetve az új hotelekkel, az ismert beruházások (három-öt csillagos kategória) hónapokat, akár háromnegyed-egy évet is csúsznak, másoknál a fejlesztők az üzemeltetőkkel kénytelenek hosszabb ideig tárgyalni az eredetileg számítottnál. Olyan is előfordul, hogy a fejlesztő lemond a beruházásról, és inkább irodát vagy lakást épít helyette – mindkettőt könnyebb kiadni vagy eladni, mint a hoteleket.

Mivel a válság erősen rontja például a felső kategóriás házak kihasználtságát, a tulajdonosok nehezebben teljesítik az intézményi befektetők kiadottsági mutatókra, egy szobára eső bevételre vonatkozó feltételeit. A Jones Lang LaSalle nemzetközi tanácsadó szerint az első három hónapban mindössze 700 millió euróért cseréltek gazdát szállodák az Európát, Közel-Keletet és Észak-Afrikát magában foglaló körzetben.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.