BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adóbevallás: mindenkinek jár a kedvezmény - holnapig kell leadni

Szűk 48 órájuk maradt az adózóknak arra, hogy benyújtsák a 2008-as évről szóló adóbevallásukat, valamint befizessék az esetleg még befizetendő adót. A magánszemélyek személyi jövedelemadó (szja) bevallása elkészítésének határideje – ahogy évek óta, úgy idén is – május 20-a.

A tavalyi adókötelezettség elszámolása terén az adózók az idén is három lehetőség közül válaszhattak: vagy önadózóként készítik el bevallásukat (ez az úgynevezett 0853-as bevallás), vagy az adóhatóság közreműködését veszik igénybe az idén bevezetett egyszerűsített bevallás (0853E) keretében. A harmadik lehetőség nem más, mint a munkáltató felkérése a 2008-as adó megállapítására.

Természetesen már meglehetősen késő lenne eltűnődni azon, hogy milyen úton-módon is akarjuk bevallani az adónkat. A munkáltató és adóhatósági adóbevallások esetében a procedúra elindításának határideje már rég lejárt, így egyedül az önadózás választásával van mód arra, hogy még sebtében eleget tegyünk ebbéli kötelezettségünknek. Az idén a korábbi adóhatósági adómegállapítás helyébe lépő egyszerűsített bevallás számít igazi újításnak.

Az adóhatósághoz a végleges adatok alapján 341 170, erre irányuló nyilatkozatot nyújtottak be a magánszemélyek. A nyilatkozatok felülvizsgálata során a feltételeknek nem megfelelő, illetve egyéb ok miatt kizárandó, összesen 1 695 magánszemélyt az adóhatóság levélben értesítette az elutasítás tényéről és okáról. Ezeknek az adózóknak nem marad más választásuk, mint a 0853-as bevallás kitöltése és benyújtása. Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy összesen 339 033 magánszemély felelt meg az egyszerűsített bevallás feltételeinek, 29 690 adózó a bevallási kötelezettségének időközben már eleget tett.

Az adóhivatal tehát végül 295 521 bevallási ajánlatot kézbesített postán vagy elektronikus úton. Ennek határideje április 30-a volt, a bevallási ajánlatokat pedig május 20-ig kell visszajuttatni az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH). Ha a magánszemély nem kapta meg, vagy elveszítette az úgynevezett 0853E bevallási ajánlatot, azt bármelyik adóhatósági ügyfélszolgálati irodában beszerezheti – derül ki az APEH nemrég közzétett tájékoztatójából. Ebben azt is leszögezik: az elfogadott, jóváhagyott 0853E bevallás (javítás után is) az önadózás keretében teljesített 0853-as bevallással és a munkáltatói adó-megállapítással teljesen egyenértékű bevallásnak minősül.

Az idén fontos újítás, hogy a vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemély a befizetendő kötelezettség gyanánt megállapított, százezer forintot meg nem haladó szjá-ját havi egyenlő részletekben, maximum négy hónapos „futamidővel” pótlékmentesen is befizetheti. E lehetőség igénybevételét a 0853-as bevallás keretében – a főlapon – kell jelezni. Sem külön kérelmet nem kell benyújtani, sem határozatot nem kap az adózó ennek jóváhagyásáról, mert amennyiben a feltételeknek megfelel, „automatikusan” élhet a részletfizetés lehetőségével, igaz, csak a személyi jövedelemadó kötelezettsége tekintetében.

A kedvezmény igénybevételének személyi feltételei:

  • csak magánszemély érvényesítheti, aki

  • vállalkozói tevékenységet nem folytatott 2008-ban, és

  • általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett.

  • A kedvezmény igénybevételének további feltételei:

  • a bevallott befizetendő személyi jövedelemadó ne haladja meg a százezer forintot,

  • a bevallott befizetendő személyi jövedelemadó meghaladja a százezer forintot, de a bevallásban a más adónemekben kimutatott visszajáró adó összegét ugyanezen bevalláson átvezetteti a magánszemély, és így a tényleges személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség a százezer forintot nem haladja meg,

  • a kedvezmény az esedékességtől számított legfeljebb 4 hónapos időtartamot érint (lehet 2 vagy 3 hónap is),

  • havonként egyenlő részletekben kell megfizetni,

  • az adózó a részleteknek megfelelő összegű befizetéseit határidőben teljesíti.
  • A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozat az idén is a bevallási nyomtatvány részét képezi. Így az a magánszemély, aki egyszerűsített bevallást ad, vagy az adóhatóság közreműködése nélkül készíti el a bevallását, a nyomtatvány megfelelő lapjának kitöltésével rendelkezhet a kedvezményezettek javára.

    Az 1+1 százalékos felajánlások terén újdonság, hogy a kedvezményezettekhez célba érkező összegekről az adóhatóság tájékoztatja a felajánlókat. A tájékoztatás kizárólag elektronikusan történik. Az a magánszemély is kaphat tájékoztatást, aki nem elektronikusan nyújtotta be a bevallását, ha azt – az erre irányuló nyilatkozatával – külön kéri, és legkésőbb a tájékoztatás elküldéséig bejelentkezik az okmányirodánál.

    Fontos odafigyelni arra, hogy az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem kapcsán 2008-ra már nem lehet érvényesíteni a lakásszerzési kedvezményt. Ami a tipikus hibákat illeti – ezekre tehát fontos odafigyelni -: a bevallási íveket alá kell írni, az adószám helyességét pedig érdemes többször ellenőrizni.

    Fontos az is, hogy adóvisszatérítés esetén ennek a tényét a főlapon is jelezni kell, és magát a bevallás kitöltését érinti az a tanács is, hogy a kifizető által levont adóelőleget ne tüntessük fel saját kötelezettség gyanánt, ez ugyanis téves adatokhoz – és „virtuális” adófizetési kötelezettséghez – vezet. Gyakori tévesztés még, hogy az adózók biztosító pénztári kedvezmény esetén a saját, és nem a pénztári folyószámlájuk számát adják meg, valamint megfeledkeznek a különadó bevallásáról.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.