BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ausztria bízik önmagában

Ausztria pénzügyi összeomlása rövid ideig valószínűbbnek tűnt, mint Olaszországé. Erre utal, hogy az osztrák államkölcsönök kockázati felára az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent.

Március elején a sajtóban feltűnést keltő főcímek jelentek meg az osztrák gazdasággal kapcsolatban. "Magasabb a kockázat, mint Olaszországban - a piac Ausztria fizetésképtelenségétől tart" – sokkolták az osztrák olvasókat a lapok. Az ok: az osztrák államkölcsönök kockázati felárai rekord magasságot értek el – fogalmaz a Die Presse.

Csak Görögországot és Írországot minősítették ebben az időpontban kockázatosabbnak Ausztriánál. Mára azonban a helyzet megváltozott. A bécsi lap idézte Michael Rottmant, az UniCredit kölcsönökben illetékes szakértőjét, aki szerint a nemzetközi tőkepiacok a viharos hónapok után ismét viszonylag biztonságosnak minősítik az osztrák államkölcsönöket és lassan visszatér a befektetők bizalma - vélte Rottmann.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a kelet-európai válság kiéleződése miatt az osztrák állampapírok februárban erős nyomásnak voltak kitéve. Jelenleg azonban még a nemzetközi hitelminősítő cégek is stabilnak ítélik a tízéves lejáratú kincstárjegyeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.