BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az export rántotta meg az ipart márciusban

Voltak előjelei a kedvező márciusi ipari adatoknak, a havi mutató az utóbbi egy év legnagyobb növekedését jelezte. A decemberi zsugorodást azonban még így sem tudta kiheverni az ágazat. A külső kereslet élénkülése húzta magával a hazai termelést, ez azonban könnyen csak átmeneti fellángolás lehet.

A korábbi hónapok egyre romló trendje megtört az ipari termelésben, amiben főként a külső környezet kedvezőbbé válása segített. A szektor márciusban 15,6 százalékkal, a munkanapok számával korrigálva 19,6 százalékkal zsugorodott éves összehasonlításban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Ez ugyan még mindig jelentős visszaesés, ha az elmúlt éveket tekintjük, azonban idén mégis az eddigi legkedvezőbb adat, februárban 28,9, januárban 23 százalékos szűkülés mutatkozott. Az első negyedév átlaga ennek megfelelően igen kedvezőtlen: 22,3 százalékos visszaesést mért a hivatal a tavalyi első három hónaphoz képest. Februárhoz képest a szezonálisan kiigazított termelési index 4,3 százalékos emelkedést mutatott, ami szintén az utóbbi egy év legkedvezőbb adata. Igaz, tavaly március óta ez mindössze a harmadik olyan hónap, amikor egyáltalán pozitív volt a mutató.

A részletes adatok május 14-én jelennek majd meg, akkor derül ki, hogy pontosan mi állt a megugrás mögött. A kedvező adat hátterében azonban minden bizonnyal az európai kereslet fellendülése lehet, megérkezhetett a nyugati kormányok gazdaságélénkítő csomagjainak hatása. Erre utal a szintén ma megjelent külkereskedelmi adat is, az export messze az előző két hónap felett volt.

Több konjunktúra-indikátor köztük a Világgazdaság-Ecostat GYIA mutatója is jelezte a márciusi élénkülést, így nem teljesen váratlan a javulás. Sajnos arra is mutatnak jelek, hogy ez a mostani csak átmeneti fellángolás lehet, áprilisra már újra nagyobb visszaesést jelez előre több mutató, és rendelési adatok sem biztatóak. A belföldi kereslet pedig éppen most mutat egyre erőteljesebb visszaesést, ami részben semlegesíti a kedvező külső hatásokat. Utóbbit támasztja alá az iparcikkek kiskereskedelmének hatalmas visszaesése, de legfőképpen az autóeladások mélyrepülése. A járműpiac elsősorban a hitelhez jutás megnehezedése következtében feleződött meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.