BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az influenza hatása a világgazdaságra - Tokióban zuhant a tőzsde

A világgazdaságot is megrengetheti az új típusú influenza, melynek már új gócpontja van, Japánban. Tokióban meredek zuhanással nyitott hétfőn a tőzsde részben a járvánnyal kapcsolatos aggodalmak – valamint a dollár gyengülése – miatt.

„A sertésinfluenzának is nevezett új H1N1-es influenza világméretű terjedése számottevő hatást gyakorolhat a világgazdaságra” – jelentette ki tegnap a Nemzetközi Valutaalap (IMF) első vezérigazgató-helyettese.

John Lipsky felidézte, hogy a madárinfluenza-veszély miatt néhány évvel ezelőtt válságterveket dolgoztak ki például a pénzügyi szektorban.
Az Egészségügyi világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint szerte a világon eddig 41 országban ütötte fel a fejét a Mexikóból eredő vírus, 8801 ember fertőződött meg, 75-en pedig belehaltak a vírus okozta betegségbe. Az esetek túlnyomó többségében ugyanakkor gyenge lefolyású a betegség.

A WHO tegnap Genfben megnyitott miniszteri szintű éves közgyűlése a világjárvánnyal fenyegető új típusú influenzára és a hatékony védekezésre összpontosít egyetlen napirendi pontként. A betegség mexikói eredetű kórokozója már Japánt is elérte, és világszerte folyamatosan növekszik a fertőzöttek száma, ezért a WHO attól tart, hogy hamarosan világjárvány törhet ki.

Jelenleg a hatos fokozatú skálán az ötös készültségi fok van érvényben világszerte az új típusú influenza miatt, amit még a múlt hónapban rendeltek el. A legmagasabb riasztási fok a világméretű járvány kitörését jelenti, amit akkor léptetnek életbe, ha egy másik világrészen is a betegség tartós terjedését tapasztalják.
Az ötnapos tanácsozáson áttekintik az új influenza elleni leghatékonyabb védekezési módokat, egyúttal felmérik a szegény országok vírusölő szerek és oltóanyagok iránti igényét. Tető alá hoznak egy megállapodást is a vírusminták kezeléséről és megosztásáról a vírusellenes oltóanyagok kifejlesztésén dolgozó gyógyszergyártó cégek között.


Tokióban meredek zuhanással nyitott hétfőn a tőzsde részben a járvánnyal kapcsolatos aggodalmak – valamint a dollár gyengülése – miatt. A japán hatóságok közölték, hogy A H1N1 vírussal fertőzött betegek száma elérte tegnap elérte a 130-at, míg vasárnap csak nyolcvan betegről tudtak. A szigetországban új gócpontként jelent meg a kór. A kormány nem tervezi, hogy a tömegrendezvényekről való távolmaradásra szólítson vagy a munka visszafogását kérje a vállalatoktól.


A megbetegedések többsége Oszaka, Hjógo és Kioto tartományban történtek, ahol összesen 17 millió ember él. A héten majdnem minden iskolában szünetelni fog az oktatás, zárva lesznek az óvodák is. Kötelezően gézmaszkot kell viselniük a vasúttársaságok és bevásárlóközpontok dolgozóinak.


Egyiptomban és világszerte óriási felháborodást okozott az a videó, amely az egyiptomi sertések kegyetlen, barbár lemészárlását mutatja be. Egyiptom az egyetlen ország, ahol a WHO szakvéleménye ellenére központi utasítás alapján kiirtják a sertéseket a járvány ürügyén.
 

Felkészületlenek a cégek a járványra
Tíz vállalatból kettőnek van krízisprogramja, amely előírja, mi a teendő egy esetleges világjárvány esetén, s ugyanennyi fontolgatja ezt most, az „új influenzás” megbetegedések miatt. A DGS Global Research tanácsadó cég a Világgazdaság számára készített kutatásából az is kiderült, a magyarországi vállalatok több mint a felének fogalma sincs, mit tenne világjárvány esetén. A legtöbb vállalat első lépése a válságstáb létrehozása, illetve a higiéniás előírások meghatározása volt. Azok, akik még csak most készítik a krízisprogramot, úgy gondolják, leginkább a kulcsfeladatok, munkakörök azonosítása, a helyettesítési rendszer kiépítése a dolguk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.