BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beadja a derekát az IMF: elszaladhat a magyar hiány?

Magasabb lesz az idén az államháztartási hiány? Jövőre előnyösen alakulnak az szja-szabályok.

Az eddigi 2,9 helyett 3,9 százalék lesz az idén az államháztartás GDP-arányos hiánya – a Világgazdaság értesülése szerint ez a konszenzus bontakozik ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormány között folyó, a jövő hét elején lezáruló egyeztetéseken.

Igaz, hivatalos végeredményről csak a tárgyalások befejeztével számol be a kabinet, tudomásunk szerint azonban ekkor a GDP-csökkenés mértékében is változás várható: az 5,5-6 százalékos ütemet 6,7 százalékra emeli a kormány.

Eközben már-már borítékolható, hogy a személyi jövedelemadó sávhatára jövőre 5 millió forintra nő, és valamelyest csökkennek az adókulcsok is.

Előnytelen változás ugyanakkor, hogy a kormány minden 2 millió forintnál értékesebb ingatlanra adót vet ki, 0,2 és 0,5 százalék közötti adókulcsokkal. Oszkó Péter pénzügyminiszter egy tegnapi fórumon hangsúlyozta: a hétfőn megszavazott szigorítások hosszú évek alatt fejtik ki a hatásukat.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.