BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak illatszert és üzemanyagot vásárolunk

Tovább zsugorodik a belföldi kereslet, ami a reálbércsökkenés és a pénzügyi nehézségek miatt nem számít meglepetésnek. Az illatszereken és az üzemanyagon kívül mindenből kevesebb fogy, mint tavaly.

Egyre nagyobb mértékben esik a hazai üzletek forgalma, a reálbércsökkenés és a hitelezés szűkítése rekord mértékű fogyasztáscsökkenést hozhat. A kiskereskedelmi forgalom volumene márciusban 3,6, az első negyedévben 3,2 százalékkal esett vissza éves alapon – tudatta a Központi Statisztikai Hivatal. A havi adat elérte a decemberi mélypontot, január óta pedig folyamatosan romlik a mutató. A februárhoz viszonyított változás 0,6 százalékos volt, ami szintén december óta a leggyengébb adat. A kereslet visszaesése azonban nem számít meglepetésnek, a reálbér közel 3 százalékkal esett az első negyedévben, főként a közszféra alkalmazottainak nominális bércsökkentése miatt.

A korábbi időszakban az élelmiszereladások stabilabban alakultak, most azonban az átlaggal megegyező mértékű volt itt is a forgalom zsugorodása. Ez már a húsvét eltérő időpontjának hatásától megtisztított adat (tavaly márciusra, idén áprilisra esett az ünnep). A zömmel hiper- és szupermaketek által képviselt vegyes termékkörű üzletek forgalma a szakosított üzleteknél is jobban, 4 százalékkal esett vissza. Az illatszerek és az üzemanyagok forgalma emelkedett, az összes többi termékkör eladási volumene csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Továbbra is a bútor- építőanyag és iparcikküzletek esnek vissza legjobban, a hitelezési források elapadása ezeknél a termékeknél okozza a legnagyobb gondokat. Kilábalni látszik viszont az autókereskedelem a mély zuhanásból. Az első negyedévi bő 25 százalékos zsugorodáson belül márciusban már csak 17,4 százalékos csökkenést szenvedtek el a kereskedők. Mint ismeretes, a hazai kereskedők januárban Európa sereghajtói közé kerültek, ami szintén főként a hitelek megdrágulásának, és csökkenő kínálatának az eredménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.